Pilar Bernabé és regidora a l’Ajuntament de València de tres àrees molt afectades per aquesta crisi com són l’ocupació, les persones majors i l’esport. No obstant això, des del dia que va arribar al consistori, un dels seus objectius a complir ha sigut corregir les bretxes d’igualtat de gènere. Així ho ha explicat en una entrevista realitzada per 7 Televalencia per a la seua revista “MYM”.

Responsable de les àrees d’emprenedoria, ocupació i esport. Tres camps importants en la societat valenciana. En aquest cas, com li ha afectat la pandèmia? 

És veritat que ens ha tocat de ple aquesta crisi provocada pel virus. Per descomptat, ha afectat el món sencer a nivell sanitari però també ha deixat unes conseqüències letals en l’economia. A més, estem treballant perquè València, en el moment que isquem de la crisi, estiga en els millors llocs d’eixida. Per això, ha d’estar preparada per a competir i ser un referent a tots els nivells. Així doncs, s’ha de treballar en un model econòmic sostenible, pioner, innovador, basat en la tecnologia, en el desenvolupament, però també basat en una ciutat sostenible com és aquesta.

Endinsant-nos en el camp d’emprenedoria, fa uns mesos es va crear Espai Lidera. Com es va dur a terme des de València Activa la creació d’aquest espai per a potenciar el talent femení?

València és la primera ciutat d’Espanya que té una agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere, que treballa directament amb les dones en aqueix acompanyament en la cerca activa d’ocupació i, també, en la seua pròpia formació professional. Espai Lidera és un espai de trobada i de transmissió del coneixement femení. Però, sobretot, és un espai de visibilitat de les dones referents.

Espai Lidera és un espai on volem posar en valor el talent femení.

Som la majoria de la població i, no obstant això, sempre hem estat invisibilizadas. Hi ha una gran bretxa de gènere en l’ocupació, hi ha més dones en l’atur que homes, hi ha molts més homes directius que dones. Aqueixa bretxa hem de corregir-la. D’això tràfic Espai Lidera, de generar aqueixa igualtat total, també en l’ocupació i en les professions.

Seguint amb el talent de les dones, l’esport valencià femení està en auge, com es fomenta des de la seua regidoria?  

Durant molts anys, les dones en l’esport han estat invisibilizadas. Ara, estem vivint un renàixer de l’esport femení que sempre ha existit però que no s’havia vist. Crec que cada vegada està més assentada la idea que hi ha grandíssimes esportistes en totes les disciplines. I a la ciutat de València tenim equips que estan ja en les divisions d’honor a nivell nacional.

Les xiquetes i les joves que estan competint al més alt nivell a Espanya ixen de les nostres escoles esportives. Ixen de l’esport base valencià i, en això, també l’Ajuntament ha de treballar per a ajudar aqueixes xiquetes a créixer esportivament. A més, estem fent un grandíssim esforç per a posar en valor l’esport femení amb grans esdeveniments esportius femenins. Tot això genera referents per a les xiquetes i per a les nostres joves que veuen que l’esport també pot arribar a ser professional per a elles.

Finalment, quins seran els pròxims objectius a complir?

És veritat que aquesta pandèmia ens ha parat moltes coses. Així doncs, quan tornem a la normalitat, València ha d’estar en el millor lloc d’eixida en àrees tan importants com el desenvolupament econòmic, l’esport o l’ocupació. Aquesta carrera serà difícil, però com València és la ciutat del Running, els valors de l’esport els tenim assimilats i segur que ho aconseguirem.