La quinta ola dispara los contagios entre los no vacunados de la Comunitat Valenciana
Dos chicas pasean con mascarilla por la ciudad de Valencia.

La Comunitat Valenciana ja visualitza el pic de contagis per coronavirus durant aquesta setmana. Això és pel fet que la capacitat de contagis s’ha alentit en les últimes setmanes, segons les últimes dades de Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

De fet, des que va començar 2022 els positius de Covid creixen amb menor taxa. A més, un estudi realitzat per la Universitat d’Elx preveu que el pic d’aquesta ona arribe al llarg d’aquesta setmana a la Comunitat Valenciana. Així mateix, l’informe apunta al fet que aquest màxim de contagis es produirà abans en la Comunitat que en la resta d’Espanya.

La Comunitat Valenciana s’avançarà uns dies a la resta del territori, estem millor que la mitjana nacional. Això indica que el pic màxim serà aquesta setmana, dimecres o dijous”, ha destacat Santiago García Cremades, professor de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, en unes declaracions a À Punt NTC.

D’altra banda, Santiago Elena, viròleg i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), també s’ha pronunciat sobre aquest tema. Segons aquest, a partir de l’arribada al pic caldrà observar la velocitat de baixa en la corba de contagis. A més, ha assenyalat que el canvi de protocol de la detecció del virus serà fonamental per a comprendre la baixada.

BAIXADA DE CONTAGIS EN FORMA D’ALTIPLÀ ALLARGAT

Un altre expert que s’ha pronunciat sobre aquest tema ha sigut Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva. Així, ha comentat que la corba de baixada de contagis pot tenir una forma d’altiplà allargat.

Aquest alentiment de la baixada de contagis es pot deure a la relaxació de les mesures preventives. També podria propiciar-se per la sensació de seguretat de les vacunes i les dosis de reforç. Així, aquests factors retardarien la fi de la sisena ona.

No obstant això, els informes més optimistes comenten que sí que es podria produir una baixada dràstica dels contagis. Això ja va succeir al país originari de la variant Ómicron: Sud-àfrica.

Ortí també ha volgut assenyalar que l’impacte es notarà als hospitals. Aquests centres, majoritàriament ocupats per no vacunats, podrien recudir la seua ocupació hospitalària durant aquesta setmana. Així, l’expert es mostra optimista davant la situació actual. “Podem dir que estem en una situació favorable”, ha afirmat.