Peset

L’Hospital Universitari Doctor Peset ha posat aquesta setmana en marxa el seu «Protocol per a l’acompanyament i la instauració del contacte pell amb pell en el part per cesària», una iniciativa mitjançant la qual ja és possible l’entrada a quiròfan de la parella o de la persona acompanyant que l’embarassada trie en els parts per cesària.

Aquest document consensuat suposa un pas més en el seguiment de la recomanacions tant de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública com del Ministeri de Sanitat per a aconseguir un part respectat i inclou totes les cures i actuacions que han de realitzar matrones, professionals d’infermeria de quiròfan, tècnics de cures d’infermeria, així com especialistes en obstetrícia, pediatria i anestesiologia.

Amb aquesta mesura, l’Hospital Universitari Doctor Peset es converteix en el primer hospital de València a permetre l’acompanyament tant en les cesàries electives com en aquelles cesàries urgents sense complicacions específiques i que es realitzen amb anestèsia regional (en les quals la mare està desperta). A més, la mesura està a la disposició de les pacients les 24 hores del dia.

«El maneig del part ha canviat en els últims 15 anys i avui dia s’aposta per una assistència personalitzada, on la dona i la seua parella se senten protagonistes del procés que embolica el naixement. Cada vegada existeix més evidència científica que mostra que les dones sotmeses a cesària tenen una experiència del part menys satisfactòria que les que passen per un part vaginal, acompanyada en ocasions de sentiments de pèrdua, fracàs, angoixa i dificultats per a establir el vincle amb el bebè o iniciar la lactància materna», ha explicat Carolina Sánchez, matrona supervisora de l’àrea de paritoris i maternitat de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

El protocol engegat per aquest hospital públic valencià pretén canviar aquesta situació aprofitant el gran avantatge que suposa per a la dona i la seua parella compartir un moment tan important en les seues vides com és el naixement d’un fill o filla. Fins i tot si la parella no està present, la dona també està més confortable si se sent acompanyada per algú de la seua confiança que li servisca de recolze en aqueix moment.

A més, el protocol inclou les pautes per a realitzar el contacte pell amb pell i l’inici de la lactància materna (en el cas d’optar per ella) en el mateix paritori, dues mesures que milloren el procés de vinculació, disminueixen el temps de plor del bebè i tenen efectes beneficiosos en els nivells de glucosa i en l’estabilitat cardiorrespiratòria del nounat.

«El part per cesària no deixa de ser un naixement i els professionals hem de conjuminar esforços per a intentar, en la mesura dels possible, minimitzar els riscos però també optimitzar els beneficis que certes intervencions, com la presència d’un acompanyant i el contacte pell amb pell, poden aportar tant als pares com al nounat», ha assenyalat la doctora Reyes Balanzá, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Els únics requisits que ha de complir l’acompanyant és vestir-se de forma adequada per a entrar en quiròfan (pijama, bata, capell, calces i mascarilla) i mantenir les condicions d’asèpsia, col·locar-se en un lloc que no interferisca la pràctica assistencial del personal sanitari (normalment a la dreta de la gestant), i abandonar el quiròfan si durant la cirurgia sorgeix alguna complicació imprevista per a la mare o el bebè.

Una altra de les novetats del protocol és que la mare i el seu bebè romanen en tot moment junts després del part, ja que tant les cures neonatals immediates com la cura **postquirúrgico de la dona es realitzen en la zona de paritoris. Açò és possible gràcies al monitoratge continu i a la presència de forma continuada d’una matrona de l’equip de guàrdia amb la mare i el seu bebè, que avisa al obstetra o a l’anestesista en cas de detectar algun signe d’alarma en la mare i al pediatre en cas de detectar-ho en el nounat.

En els casos en els quals l’estat de la mare no permeta que estiga amb el bebè, el nounat roman amb la seua parella, que pot realitzar el contacte pell amb pell si ho desitja.