El 17 de gener se celebra la festivitat de sant Antoni Abat, també conegut com a Sant Antoni del Porquet. Abans de la pandemia, moltes les localitats celebren aquesta festivitat realitzant la tradicional benedicció d’animals, o la cremà de les fogueres. Ara aquests municipis estan ajornant la festivitat a causa de la COVID-19. Però qui va ser sant Antoni Abat i per què se celebra la benedicció d’animals?

Qui va ser sant Antoni Abat?

Sant Antoni Abat va ser un monjo del desert, que va dirigir altres grups de monjos que volien imitar-lo, atrets per la seua saviesa i les seues grans qualitats. La seua vida va estar marcada pels retirs espirituals, en llocs inhòspits per a aconseguir el model de vida que ell pretenia: oració, penitència, silenci, dejuni, rebuig dels plaers dels sentits… a la recerca de la perfecció espiritual de l’ànima.

Per què és el Patró dels Animals?

Les imatges de sant Antoni Abat van introduir molt primerenc un porc als peus del sant. Segons alguns autors aqueix porc representa als dimonis que va ser capaç de sotmetre el sant. Unes altres de les moltes llegendes per a explicar la seua vinculació amb els animals,  parlen que el monjo es va trobar amb una truja i el seu xicotet porquet malalt i que el Sant els va beneir i els va curar.

Per què se celebra la festivitat amb una benedicció d’animals?

Quan els cavalls, les mules i les ases eren animals indispensables per als treballs del camp o el transport de persones i mercaderies, la festa de Sant Antoni se celebrava amb gran solemnitat.

L’acte central de la festa era la benedicció dels animals. Era creença comuna que així restaven protegits de malalties i caigudes durant tot l’any.

En aquesta festa, llauradors o traginers raspallaven els seus animals i preparaven els guarniments per a portar-los a beneir, molt nets i engalanats. La benedicció se solia fer, per norma general, davant de l’església.

Hui, la benedicció es fa en moltes poblacions de la Comunitat Valenciana, i en moltes ocasions davant de l’església. Però es dirigeix sobretot als xicotets animals domèstics de companyia.

La festa compta també amb la presència de grans focs, fogueres o barraques, acompanyades d’un tipus especial de «dimonis» i de balls, cançons i tradicions gastronòmiques pròpies.