gota
GRAFCVA7345. ORIHUELA (ALICANTE), 12/09/2019.- - La gota fría que azota la Comunitat Valenciana afecta este jueves a la mitad sur de la provincia de Valencia y a prácticamente toda la de Alicante, donde aunque no ha causado daños personales ha obligado a varios rescates y generado problemas de transporte, dejando valores pluviométricos históricos.En la imagen, la entrada Norte de Orihuela por la N-340, cortada debido a las lluvias.EFE/ Morell

“Matí serà el pitjor dia de la gota freda o DANA a la Regió de Múrcia i a la Comunitat Valenciana”. Així ho ha avançat a Efe el cap de Predicció Operativa de l’Agència Estatal de Meteorologia, Jaime Rey, qui recalca que encara està per veure si ja ha passat o no el més greu d’aquest episodi.

“És difícil de preveure la situació perquè la DANA continua molt activa a Múrcia, amb grans acumulacions de pluges que es podrien prolongar si de matinada es formara un sistema convectivo o de tempestes important”, ha explicat Rei.

Segons les últimes dades d’Aemet, demà persisteix l’avís roig (risc extrem) per pluges torrencials a les províncies d’Alacant, València, Almeria i a la Regió de Múrcia, mentres que a Albacete hi ha alerta taronja (risc important) per precipitacions de fins a 30 litres en una hora.

Davant esta situació AEMET ha decretat l’alerta roja per risc extrem de pluges torrencials en quasi tota la província de València a partir de les sis del matí del divendres. Les precipitacions que s’anuncien podrien deixar més de 90 litres per metre quadrat en tot just una hora i de més de 180 en dotze hores.

Vista del riu Clariano que s’ha desbordat aquest dijous al seu pas per Ontinyent després de les fortes pluges registrades. EFE/ Natxo Francés

A partir del dissabte la DANA ja haurà perdut intensitat -el nucli no serà tan fred- i la situació “no hauria de ser tan adversa”, ha recalcat Rei, encara que ha advertit que encara podrien produir-se registres de fins a uns 100 litres per metre quadrat.

Durant la jornada del dissabte, la gota freda s’allunyarà de l’àrea mediterrània i deixarà de tenir aportació d’humitat -factor de gran importància per a les precipitacions molt intenses- per a encaminar-se cap a Portugal, on és probable que, durant el trajecte, incidisca en zones del centre peninsular.