Los peluqueros se manifiestan en el Ayuntamiento:
Decenas de profesionales de la peluquería y la imagen personal se concentran en la Plaza del Ayuntamiento de Valencia.

Desenes de professionals del sector de l’estètica i la perruqueria han reivindicat aquest matí una baixada de l’IVA del 21% al 10% per considerar-se “sector essencial”. L’acte de protesta ha tingut lloc davant les portes del consistori valencià. No obstant això, aquesta mateixa imatge s’ha reproduït en un centenar de localitats espanyoles.

Durant la lectura del manifest, els perruquers han recordat que va ser en 2012 quan el Govern del PP va pujar l’IVA. La pujada va respondre a necessitats derivades de la crisi econòmica de 2008 i es va dir que seria una cosa temporal. No obstant això, quasi una dècada després el sector segueix sense canvis sobre aquest tema amb un encariment dels seus preus.

En 2020, a causa de la pandèmia del coronavirus, el sector de la imatge va patir un nou revés. Asseguren que han perdut 1.552 milions d’euros. A més, a això se suma el tancament de 28.800 salons i l’acomiadament de 55.000 professionals. Afirmen que el pitjor encara no ha passat i que aquest 2021 podria concloure amb la desaparició del 60% dels establiments i el 50% dels llocs d’ocupació.

UN CRIT D’AJUDA ALS POLÍTICS

Els participants han declarat que el Govern els està “ofegant” i han instat a Pedro Sánchez a “complir els compromisos adquirits”. “Quan el PSOE estava en l’oposició va presentar una proposició no de llei per a reclamar la baixada de l’IVA al tipus reduït del 10% al sector i ara es resisteix a aplicar-la”, han manifestat.

Els manifestants també han reclamat una revisió del Pla de Mesures Extraordinàries de Suport a la Solvència Empresarial. Aquest va ser aprovat pel Consell de Ministres el passat 12 de març. Amb ell esperen que s’actualitze la llista dels sectors econòmics que poden percebre aquestes ajudes.

Finalment, han cridat a totes les formacions polítiques a votar en favor de la proposició no de llei. Serà aquesta setmana quan es presente en el Congrés dels Diputats i passada al Senat. Confien que la seua aprovació supose un fre en els tancaments dels establiments. A més, esperen que ajude a salvar “milers de llocs de treball”.