És millor l’himne que el partit polític al qual representa? Ens agrada l’himne del partit que detestem malgrat la nostra raó? Quins sentiments desperta cadascun en els oïdors? Flyabit i Adhara Research acaben de publicar el II Estudi d’Àudio Branding en España Himnotizados, un estudi que demostra com influeix la música en la imatge dels partits polítics.

En un context on els partits polítics pateixen una crisi de credibilitat en la societat, aquest estudi mostra que l’himne és un element fonamental per a connectar amb els seus votants. La majoria dels enquestats valoren millor l’himne que el partit al qual representa ja que la música dispara l’emoció i connecta de forma automàtica amb l’oïdor. Si l’elecció d’un partit polític depenguera del sentiment que produeix el seu himne en escoltar-lo, la decisió del votant seria una altra.

Segons l’estudi, els himnes PP i PSOE, són els més reconeguts pels oïdors el que denota la importància del record històric. Malgrat això, VOX un dels últims partits a entrar en l’escena política del nostre país, aconsegueix un record espontani del seu himne (51%) per davant de Ciutadans i Podemos. Això és pel fet que l’himne està dins de l’estil de BSO de pel·lícules èpiques.

himno
Soraya Sáenz de Santamaría durant l’acte electoral de fi de campanya del 26-J. EFE/Javier Lizón

Amb independència de la intenció de vot de l’oïdor, l’himne del PP és el que més emocions positives desperta. No obstant això, en tractar-se de l’himne més reconegut pels espanyols (68%) també és el que més emocions negatives provoca, ja que el relacionen de manera directa amb el partit i produeix sentiments negatius com l’enuig.

Els himnes dels partits situats en els extrems, Podemos i VOX, són els que menys emocions negatives produeixen i els que més s’identifiquen amb els valors de cada partit.

Els altres partits polítics desperten sentiments que no estan en sintonia amb la seua proposta de valor i, en alguns casos, pot ser contraproduent. En el cas del PP, l’emoció que produeix és diversió, l’himne de Ciutadans transmet tranquil·litat i el PSOE relaxació.

Curiosament, als votants del PSOE els encanta l’himne del PP, i als del PP els produeix emocions positives l’himne de Podemos. Encara que, en revelar el partit que representen, sorgeixen sentiments com la por i el rebuig.

AIXÍ SONEN ELS HIMNES DELS PARTITS

PARTIDO POPULAR

PSOE

CIUDADANOS

PODEMOS

VOX