Los 'Papeles de Pandora' salen a la luz: decenas de famosos ocultan sus fortunas para no pagar impuestos
Julio Iglesias, Shakira, Guardiola y Corinna Larsen.

L’elit mundial està ara en el punt de mira de les autoritats fiscals. El consorci de periodistes dels anomenats ‘Pandora Papers’ (Papers de Pandora) ha revelat una investigació sobre centenars de personalitats internacionals, entre ells 600 espanyols, que haurien amagat les seues fortunes milionàries en paradisos fiscals per a evitar el pagament d’impostos.

Un total de 35 líders mundials entre Caps d’Estat i governants i 100 multimilionaris entre artistes, esportistes i celebrities han usat una teranyina de societats fantasma i fideïcomisos amb finalitats d’evasió fiscal.

Així el ha revelat el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) amb la publicació de la investigació. Aquesta ha involucrat a uns 600 periodistes de 117 països i desenes de mitjans de tot el món.

Segons la investigació, figuren noms molt coneguts per als espanyols com el cantant Julio Iglesias; l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola; l’examiga de Juan Carles I, Corinna Larsen; o el cantant Miguel Bosé.

A nivell internacional destaquen figures polítiques com l’exprimer ministre britànic, Tony Blair; el president rus, Vladimir Putin; el rei Abdalá de Jordània; el president de Kenya, Uhuru Kenyatta; o el primer ministre de Pakistan, Imran Khan, entre molts altres. També figuren rostres famosos com la model Claudia Schiffer o la cantant Shakira.

Delictes de corrupció, blanqueig de capitals i evasió fiscal

El treball va arrancar després de filtrar-se al voltant de 11,9 milions de documents, els denominats Papers de Pandora. Aquests procedien de 14 despatxos financers situats paradisos fiscals com Panamà, Belize, Xipre, Singapur, Suïssa, Emirats Àrabs o les Illes Verges Britàniques.

En aquests documents es demostra que existeix un alt nombre de personalitats amb actius en paradisos fiscals. De comprovar-se la veracitat de tots aquests, es podria acusar els implicats de delictes de corrupció, blanqueig de capitals i evasió fiscal.

“Mai hi ha hagut alguna cosa a aquesta escala. Mostra la realitat de les empreses en paradisos ficales utilitzades per a amagar diners i evitar pagar impostos”, ha assenyalat un portaveu del consorci de periodistes, Fergus Shiel.

“Utilitzen els comptes i empreses en paradisos fiscals per a comprar centenars de milions de dòlars en propietats en els seus propis països, per a enriquir a les seues famílies a costa dels seus ciutadans”, ha afegit. Segons Shiel, la investigació “obri una caixa de moltes coses”, la qual cosa ha donat nom a la filtració.