Ve una tardor càlida després de l’estiu més tormentoso del segle

Comença la tercera estació de l'any, un període en el que Aemet preveu unes precipitacions normals i temperatures mitjanes de 15 a 16 graus.

(EFE).- La tardor, que comença hui es preveu càlid i amb una precipitació normal en quasi tot el país, després de l’estiu amb més tempestes del segle XXI. L’estació tardorenca, amb una temperatura mitjana entre 15 i 16 graus, té una alta probabilitat que s’aconseguisquen valors de temperatura superiors als normals en tota la península i en les Illes Balears, mentres que per a les Canàries, no s’albira una tendència clara.

En general, les precipitacions es preveuen normals, excepte en les Balears on podrien ser superiors, ha explicat esta setmana la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Ana Casals, durant la roda de premsa per a presentar la predicció estacional de la tardor, l’anàlisi climàtica de l’estiu i les dades de l’any hidrològic.

L’estiu, amb una temperatura mitjana de 23,6 graus, 0,6 graus per sobre de l’habitual, ha sigut càlid, molt humit i amb moltes tempestes. I només va llançar una ona de calor, xifra molt per sota dels episodis de calor dels anys 2017 (5), 2016 (4) i 2015 (2). Es tracta del decimotercer estiu més càlid des de 1965 i l’onzè més calorós del que portem de segle XXI.

Encara que l’estiu no ha sigut “tan càlid com el dels anys anteriors”, es constata una acumulació d’estius càlids en aquest segle, és a dir, hi ha una tendència al fet que els estius siguen cada vegada més llargs”, ha subratllat el portaveu adjunt de l’Aemet, Rubén del Campo. “En el conjunt d’Espanya, es pot assegurar que els estius s’estarien allargant, aproximadament, uns nou dies per cada dècada”, ha apuntat Del Camp. L’ona de calor -entre l’1 i 7 d’agost- va afectar a 29 províncies i durant la mateixa, es van superar els 45 graus en nombroses zones del sud i del sud-oest peninsular.