La tradició infantil de ‘l’Estoreta Velleta’ no té una data de començament, el seu origen es remunta a la fi del segle XIX i primer terç del segle XX.
En aqueix temps, als carrers de València, en arribar Sant Josep, havien moltes més falles realitzades pels xiquets que pels majors, perquè en qualsevol cantonada, carrer, placeta… plantaven les seues falles d’una manera espontània. Aquestes falles estaven formades per andròmines velles que els xiquets del barri es dedicaven a arreplegar casa per casa, cantant la famosa cançoneta: «Per ací hi ha una estoreta velleta per a la falla de Sant Josep, el tio Pep? Mes que siga la tapadora del comú número ú?
Sembla ser que la Estoreta Velleta es realitzava en la segona setmana de març, passant a realitzar-se en la primera setmana d’aqueix mes cap a finals de segle, i des de principis del segle XX era ja normal que els xiquets estigueren arreplegant mobles pels carrers del seu barri quasi un mes abans de les Falles, portant una xicoteta catifa on posar damunt el recollit i anar arrossegant-ho pels carrers fins que fosquejava i guardaven el botí a la botiga d’algun dels pares.
La premsa de l’època va fer una persecució d’aquesta activitat considerant-la impròpia d’una ciutat culta, a causa dels constants crits o cants en veu alta que proferien, així com la pols alçada amb l’arrossegament de les seues estores, i que segur derrocaria a algun transeünt o espantaria a més d’un cavall.
També existeix el corrent que diu que el Cant de l’estoreta velleta ho comencen els aprenents de les fusteries (Gremi de fusters), que anant casa per casa arreplegaven els trastos vells per a amuntegar-los al costat d’un parot o stot falla per a pegar-li foc en la nit de San José.
Avui dia aquesta festa del Cant de l’Estoreta Velleta es rememora en forma de festival-concurse que tots els anys la comissió fallera de la Plaça de l’Arbre realitza des de 1962 convocat per Junta Central Fallera i en el qual participen múltiples comissions, vestides amb els vestits mes típics, oferint una pinzellada de la València antiga. Per a fomentar la seua divulgació, des de fa onze anys també es convoca un concurs de Cartells Anunciadors.
En cadascuna de les edicions, un Jurat compost per personalitats rellevants atorga els premis en les diferents categories al «Conjunt», al «Chiquet més típic» i al «Cant».
Un any més la Falla Plaza de l’Arbre celebra el Concurs que compleix 58 anys i tindrà lloc hui diumenge 3 de març en la Plaça del Carmen, a les 10.00 hores del matí; però a més la Falla Blocs Platja i la Falla Sant Roc, també realitzen els seus propis concursos.