Al voltant de 13 milions de tones de plàstic són abocades en els oceans cada any, afectant la biodiversitat, l’economia i potencialment la nostra salut. Les qualitats d’este material, barat, lleuger i fàcil de produir han portat al fet que la seua producció aconseguisca quantitats a les quals som incapaces de fer front. Solament una xicoteta fracció dels plàstics que són descartats es recicla.

El més preocupant, és que un nou informe d’ONU Medi Ambient revela que, de seguir les coses com estan, la producció de plàstic no solament creixerà, sinó que es duplicarà en les pròximes dècades.

El món necessita urgentment repensar la manera en què es manufactura, s’usa i es maneja el plàstic, aqueix és el missatge principal per a este Dia Mundial del Medi Ambient en 2018, com ens explica el Secretari General.

El desafiament és gran

Des dels anys 50, la producció de plàstic ha superat la de qualsevol un altre material i la majoria dels productes que es fan estan dissenyats per a ser descartats després d’un sol ús. Açò ha fet que els empaquetatges de plàstic ara representen la meitat de les deixalles d’este material al voltant del món.

Amèrica, Japó i la Unió Europea són els majors productors de deixalles plàstiques per càpita i només un 9% dels nou mil milions de tones de plàstic que s’han produït en el món ha sigut reciclat.

Si aquesta tendència continua, per a 2050 tindrem prop de 12.000 milions de tones de deixalles plàstiques en els escombriaires i en la naturalesa.