El cep indi, ara denominada variant delta, ja està ací. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat a les autoritats de la seua perillositat. A més, han advertit que aquesta variant va camí de ser la dominant del món donat el seu alt grau de contagi i que la situació empitjorarà.

“S’està tornant més prominent i dominant en algunes parts i això és preocupant donada la informació que tenim sobre la seua transmissibilitat”, ha avançat Mike Ryan, director d’Emergències Sanitàries de l’OMS.

La variant delta ja està present en 74 països de tot el món. En el cas de València va ser detectada el mes de maig passat en uns vaixells que van quedar confinats en el port de la ciutat. A pesar que no hi ha hagut més dades sobre ella, a Catalunya ja s’ha avançat que està en el 20% dels contagiats.

EL CEP INDI EN LA PENÍNSULA

A nivell nacional, les dades del Ministeri de Sanitat mostren que aquest cep només aconsegueix l’1% dels casos. No obstant això, no es descarta que el seu abast siga major. El cost de temps en la seqüenciació de la variant delta pot suposar un desconeixement de la seua presència al país. Per això, els experts ja han apuntat que aquesta variant serà la dominant en tan sols un mes.

Al contrari que a Espanya, a Portugal han saltat les alertes. Les autoritats portugueses han fet marxa enrere en la desescalada confinant Lisboa els caps de setmana. La capital es tancarà perimetralment durant el mes de juny perquè aquesta variant ja està present en el 60% dels contagis de la ciutat. A més, es tem al fet que el cep continue augmentant i siga més perillosa en els rebrots de tardor.

EL QUE SE SAP DE LA VARIANT DELTA

La nova variant del coronavirus va ser detectada a l’Índia a la fi de 2020. Els experts coincideixen que la variant delta es contagia “amb rapidesa extrema”. Aquesta és un 60% més transmissible que l’alfa, és a dir, la britànica. Cal recordar que aquest cep ja era un 50% més contagiosa que el coronavirus original. Per tant, la variant índia seria la més perillosa a nivell de contagis de totes les que han hagut fins al moment.

Els símptomes so els mateixos que els del coronavirus original. No obstant això, a l’ésser una variant de doble mutació pot augmentar les hospitalitzacions. Per això, els experts sanitaris demanen a les autoritats no baixar el nivell d’alerta. Aquests auguren una nova expansió de la pandèmia si es continuen reduint les restriccions.

COM FUNCIONA LA VACUNA AMB LA VARIANT DELTA

Un estudi dels viròlegs canadencs Jason Kindrachuk i Souradet Shaw ha analitzat la variant delta i l’efectivitat de les vacunes sobre aquesta. Segons les primeres anàlisis, la vacunació amb AstraZenca o Pfizer va reduir les hospitalitzacions i infeccions. No obstant això, ressalten que van tenir menys influència que amb els contagiats amb el cep britànic.

El nivell d’eficàcia augmenta si les persones tenen inoculades les dos dosis. “La propagació de la variant delta ha fet que vacunar a les persones amb dues dosis siga un objectiu important de la política de salut pública, i aquests resultats el recolzen. No obstant això, les primeres dosis semblen proporcionar una protecció substancial contra malalties greus que requereixen hospitalització”.