La cepa más contagiosa del coronavirus entra en la Comunitat
Un ciudadano pasea por Londres durante la segunda ola de coronavirus. / Tolga Akmen (Getty Images)

Preparen-se, que vénen corbes i sembla que tancades. No són les paraules que ha utilitzat l’OMS però s’acosten molt al seu últim discurs. L’Organització Mundial de la Salut ha advertit que 2021 podria ser molt més dur que 2020.

Així ho destacava aquesta mateixa setmana Michael Ryan, l’epidemiòleg irlandès especialista en malalties infeccionas i director d’Emergències Sanitàries de l’OMS. Segons Ryan, el segon any de la pandèmia del coronavirus podria ser pitjor lloc que ja circulen ceps més infecciosos de la COVID com la britànica.

“Entrar en un segon any podria ser fins i tot més dur a causa d’algunes dinàmiques de la transmissió”, ha assenyalat. L’especialista ha assegurat que on més podria notar-se aquest efecte és en l’hemisferi nord. A més d’afectar l’aparició dels ceps també influiria la velocitat del transmissió.

L’última notificació internacional indicava el registre de cinc milions de nous contagis (92 milions des de l’origen de la pandèmia) i tot sembla indicar que la propagació no ha acabat ací. Com ja s’està veient a Espanya, l’OMS ha alertat que hi haurà un empitjorament arran del Nadal.

“Després de les festivitats, la situació empitjorarà molt en alguns països abans de millorar”, va argumentar Maria Van Kerkhove, cap tècnica de l’OMS.

SITUACIÓ CRÍTICA A ESPANYA

El Ministeri de Sanitat notificava aquest dimecres 38.869 nous casos de coronavirusprop de 5.000 pertanyents a la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra suposa una incidència mitjana de 492,88 casos per cada 100.000 habitants, quasi 50 punts més que el dimarts quan estava en 454.

Respecte a les defuncions a causa del coronavirus, Sanitat va anunciar 195 persones mortes. De elles, 52 eren ciutadans de la Comunitat Valenciana. Així, són ja 52.878 persones les que han perdut la vida a Espanya a conseqüència del pandèmia.

A més, també preocupa l’increment de la pressió hospitalària. Des dels col·lectius sanitaris ja han alçat la veu demanant un nou confinament domiciliari. Avui dia hi ha 18.215 pacients ingressat per coronavirus, 2.744 en l’UCI.

Un grup d’experts de l’OMS en Wuhan. / ZUMA Press

L’OMS INVESTIGA L’ORIGEN DEL CORONAVIRUS

Un grup d’experts de l’OMS ha arribat hui a Wuhan amb la finalitat d’investigar l’origen del coronavirus. L’equip està format per professionals de deu països diferents. Entre ells estan Alemanya, Austràlia, Qatar, Dinamarca, els Estats Units, el Japó, Països Baixos, Regne Unit, Rússia i Vietnam.

Segons va assenyalar el mateix Ryan, l’objectiu de la investigació no és “cercar culpables”. “Es tracta d’entendre l’origen del coronavirus no de trobar culpables. Volem les respostes científiques de la relació humà-animal. Això no és una cosa nova, per molts anys ho hem vist amb la pandèmia de la grip. Acabem d’acabar de lluitar amb l’ébola, es tracta de malalties emergents que trenquen la barrera entre animals i humans i causen devastació”, va admetre Ryan.