Valencia
GRAFCVA5657. VALENCIA, 15/06/2019.- Vista general de la playa de la Malvarrosa y Cabanyal que se han reabierto al baño tras los análisis del agua que han confirmado su buen estado, tras cerrar ayer debido al hallazgo de bacterias coliformes en un análisis del agua realizado por la Conselleria de Medio Ambiente. EFE/Kai Försterling

A partir del dimecres dia 26 gran part de la Península i Belares es veuran afectades per l’arribada d’una massa d’aire tropical continental. Aquest tipus de massa d’aire arriba a la Península després d’un extens recorregut pel nord d’Àfrica i es caracteritza per ser molt càlida, molt seca i amb pols en suspensió.

Tot això, juntament amb la forta insolació pròpia d’estes dates, donarà lloc a un llarg període en el queles temperatures aconseguiran valors significativament alts en gran part de la Península i Balears.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), se superaran els 35°C en àmplies zones de l’interior peninsular; fins i tot és bastant probable que s’aconseguisquen o superen els 40 °C en àrees del centre i de l’interior de la meitat sud i del quadrant nord-est.

En el cas de València, l’onada de calor arribarà a partir del divendres amb temperatures màximes de 35° i mínimes de 22°, xifra que augmentarà el dissabte fins als 37° i que anirà descendint gradualment entre el diumenge (31°) i el dilluns (30°).

Les temperatures nocturnes seran també significativament altes, mantenint-se les mínimes per damunt dels 20° en àmplies zones, i fins i tot podrien no baixar dels 25° a l’interior de la meitat sud i centre peninsular, vall de l’Ebre i àrea mediterrània.

És probable que les altes temperatures persistisquen fins al dilluns 1 de juliol, encara que encara no es pot descartar que puguen prolongar-se alguns dies més, almenys en algunes zones.

Què s’entén per onada de calor?

Segons AEMET, un dels principals problemes en parlar de ‘Onades de calor’ és que no existeix una definició única i precisa del terme; sabem que es tracta d’episodis de temperatures anormalment altes, que es mantenen diversos dies i afecten una part important de la nostra geografia. Ara bé, Quin valor han d’aconseguir les temperatures per a poder considerar-se onada de calor?, Quants dies han de mantenir-se?, Quina superfície ha de veure’s afectada?

Es considera ‘Onada de calor’ un episodi d’almenys tres dies consecutius, en què com a mínim el 10% de les estacions considerades registren màximes per damunt del percentil del 95% de la seua sèrie de temperatures màximes diàries dels mesos de juliol i agost del període 1971-2000.