Se llevará a cabo la remodelación de pavimentos, rampas, jardineras y mobiliario urbano.

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori inicia aquesta setmana les obres de remodelació integral del Cementeri Municipal de Silla, obres que se sumen a les actuacions d’urbanització que el departament que dirigeix María José Salvador ha desenvolupat a l’entorn del centre multifuncional de la localitat i que finalitzaran en els pròxims dies.

El director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha assenyalat que tots dos projectes estan promoguts per l’ajuntament de la localitat dins del Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva (PIP) que executa la conselleria d’Habitatge.

Quant a la remodelació del cementeri, que ha sigut adjudicat per 99.215,85 euros, el director general ha destacat que les obres consistiran en la «renovació de la imatge i accessibilitat dels espais on s’agrupen els nínxols més antics, així com en la rehabilitació de la coberta de l’edifici central del servei del cementeri i la restauració de les façanes del panteó central de ‘La Catarra'».

Amb aquest objectiu es durà a terme la remodelació dels paviments, rampes, jardineres i mobiliari urbà en els recorreguts per als vianants del sector oest del cementeri, en l’agrupació de nínxols de major antiguitat, ha explicat Domingo abans d’afegir que «per a la creació de les noves jardineres, rampes i escales es projectaran murs de maçoneria en sec rematats amb una planxa de zinc».

Així mateix, es rehabilitaran completament les façanes i la coberta del panteó central de ‘La Catarra’, amb especial incidència en la reparació de les filtracions de la coberta i dels paraments exteriors dels carreus, així com de la coberta de l’edifici central de serveis a causa de les humitats i la deterioració de les teules. Els treballs projectats consisteixen en la impermeabilització i reposició de les teules deteriorades i a més s’efectuarà l’arada del terreny i aportació de terra vegetal en les jardineres.

 

Finalització de la urbanització de l’entronitze al multifuncional

Sobre la finalització de la urbanització de l’entronitze al multifuncional de Silla, el director general d’Obres Públiques ha recordat que l’origen de les obres és el projecte ‘Urbanització de l’entorn multifuncional de Silla‘, que es va lliurar a l’ús públic el 14 de juny de 2016.

Així, ha afegit Domingo, «l’actuació va ser adjudicada per 41.374,78 euros i ha tingut com a objectiu completar les obres que s’havien desenvolupat prèviament, emprant la mateixa estructura quant a paviments, acabats superficials i serveis subterranis».

Entre les característiques reseñables del projecte destaca la creació d’un passeig en ziga-zaga que s’ha pavimentat amb peces de formigó prefabricades. Les illes de jardí que s’han instal·lat compten amb reg a degoteig i la columna d’enllumenament amb tecnologia LED, que anirà connectada la xarxa pública.

 

Torre Musulmana

Aquesta obres s’uneixen al projecte «Accessibilitat edificis municipals» que s’està executant també dins del Pla PIP sobre el conjunt d’edificis de l’entorn de la ‘Torre Musulmana’ de Silla, declarada Monument Històric Artístic Nacional i Bé d’Interès Cultural, ja que, com ha assenyalat el director general, «li resten visibilitat i el protagonisme que un edifici tan emblemàtic i singular del patrimoni municipal requereix». L’actuació també servirà para posa en valor les ruïnes i les restes arqueològiques més pròxims al monument.

L’objectiu d’aquest projecte, que té un pressupost de 102.845,52 euros, és integrar la Torre Musulmana en l’espai públic, una vegada alliberada de les construccions que més l’ocultaven. D’aquesta forma aquest monument històric passarà a formar part d’una manera més prominent del paisatge urbà i dels recorreguts a peu del centre del poble.

Les obres consisteixen en l’enderrocament d’una part significativa de l’edifici de tres altures que obstrueix la visibilitat de la Torre Musulmana, habilitant la resta com a espai municipal, on s’instal·larà una oficina de turisme en la planta baixa. La planta superior es destinarà a oficines d’atenció al públic per a ús dels diferents partits polítics del municipi i de l’equip de govern. Per a mantenir la relació entre la Torre Musulmana i l’Arc Gòtic, es resituaran els forjat de l’estructura i es acristalará la façana sud perquè es puga reflectir la Torre.