plaza de brujas

Les obres per a la regeneració urbana de l’entorn de la plaça de la Ciutat de Bruixes començaran a principis de 2021. Com han anunciat Joan Ribó, alcalde de la ciutat, i Sandra Gómez, vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà de València, les obres “s’emmarquen dins de les actuacions per a recuperar, millorar i adequar els espais públics per a l’ús ciutadà”.

El projecte s’ha aprovat després d’un llarg procés. Primer va haver de passar per la Comissió de Patrimoni per a adequar-se a les exigències de l’entorn, en segon lloc per a comprovar si s’adapta al Pla Especial Ciutat Vella.

Les obres impliquen canvis en la plaça de Bruixes, l’entorn La Llotja, el Mercat Central i l’església dels Sants Joans. Ribó ha indicat que “reflecteix el projecte de ciutat que l’equip de govern local defensa“. Aquestes obres compten amb un pressupost inicial superior als vuit milions d’euros. La intenció de l’ajuntament aprofundir en un escenari amb major espai públic que permeta “mantenir unes mesures de seguretat adequades quan faça falta”.

Perla seua part, Sandra Gómez ha manifestat que “interrelaciona zones, minimitza elements divisors que seran flexibles i s’adaptaran a les diferents condicions i necessitats que inevitablement variaran al llarg del temps”.

Els canvis del projecte

La proposta per al paviment de la plaça de Bruixes és posar una pedra natural de gran format color clar. Així, és similar a l’entorn de la Llotja i contrasta amb el dels escalons. No obstant això, per a l’entorn dels Sants Joans s’emprarà la mateixa pedra però més xicoteta.

Quant a la zona del Mercat Central, es pavimentarà amb llamborda recuperada. Amb això, l’objectiu és que siga un element de connexió amb la memòria del lloc. La resta de superfícies pavimentades seran de granit. En alguns vials serà en forma de llamborda i en les zones per als vianants hi haurà peces més grans.

També el projecte inclou l’arbratge, amb exemplars singulars i palmeres datileres. “Es col·locaran en xicotetes agrupacions situades en espais representatius”, ha dit la vicealcaldessa.

Aprofitar el moment actual

Sandra Gómez ha declarat que és important “aprofitar el moment actual per a fer obra pública”. La vicealcaldessa ha justificat que ara les obres no distorsionen a la resta de la ciutat i que, a més, genera ocupació. També ha reflexionat sobre els canvis de mentalitat pel Covid-19. Gómez espera que es reflectisquen un major ús de l’espai comú i pròxim.

No obstant això, l’oposició no opina el mateix. Arran dels canvis ja realitzats al carrer Colón, la portaveu del Partit Popular València, María José Catalá, ha indicat que els diners de les obres públiques hauria de destinar-se a equipament sanitari i ajudes per a la ciutadania.