Las obras de arte de Lladró se convierten en patrimonio de los valencianos
Ximo Puig y Luz Lladró en la presentación de la futura exposición. / EFE

El llegat de la família Lladró passa a ser patrimoni dels valencians. La Generalitat ha adquirit 73 obres pictòriques del patrimoni familiar per 3,7 milions d’euros. Segons ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, es tracta d’una “fita cultural històrica”.

Puig ha realitzat aquestes declaracions en l’acte de presentació de l’acord aconseguit amb la família Lladró per a adquirir la seua col·lecció artística. En l’acte han participat Luz Lladró, filla de Juan Lladró, i la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

El president ha agraït a la família Lladró la seua contribució a “preservar el patrimoni valencià” i especialment “la seua decisió de prioritzar que aquest patrimoni es quedara a València per a ser propietat del poble valencià”.

En aquest sentit, el cap del Consell ha indicat que el patrimoni artístic dels valencians “creix hui d’una manera notable”. Són 73 obres “excepcionals” de l’art clàssic espanyol que la família va reunir “amb molt d’esforç” i sota l’assessorament del qual fora director del Museu del Prado, Alfonso Pérez Sánchez.

Així mateix, ha explicat que la col·lecció passarà a formar part del fons del Museu de Belles arts de València. Aquest museu es considera la segona pinacoteca d’Espanya i aquesta adquisició permetrà “enfortir, modernitzar i visibilitzar” el museu.

Exposició de la col·lecció a València

A la fi de gener, la col·lecció serà exposada durant sis mesos en el Palau dels Comunicacions. Podrà ser visitada de manera gratuïta per tota la ciutadania. La mostra serà comissariada pel director del Museu de Belles arts, Pablo González Tornel.

Ximo Puig anuncia en roda de premsa la compra de la col·lecció d’art de Lladró.

Per part seua, Luz Lladró ha agraït l’interès de la Generalitat per la col·lecció. Segons ha explicat, ha permès fer realitat la voluntat de la família de “convertir la col·lecció en patrimoni de tots els valencians”.

Lladró ha recordat que la col·lecció va nàixer de la voluntat dels tres germans de compartir el seu èxit empresarial amb els valencians. Per això, van recuperar obres principalment d’artistes valencians que es trobaven per tot el món.

Un total de 73 obres emmarcades entre el segle XV i el XX 

La col·lecció Lladró va ser iniciada en 1980 per Juan Lladró al costat dels seus germans José i Vicente. La col·lecció està composta per un total de 73 peces. Asimimso, suposa un extraordinari recorregut per l’art del segle XV fins al XX, amb especial èmfasi en els artistes valencians. Més d’un 80% de les obres pertanyen a artistes nascuts en la Comunitat Valenciana.

Destaca la presència de pintures de José de Ribera i el seu taller. També les peces de Zurbarán, Vicente Macip i del seu fill, Juan de Juanes. En el capítol dedicat al regionalisme valencià dels segles XIX i XX hi ha obres de Vicente López, Joaquín Sorolla, Ignacio Pinazo, José Benlliure i José Segrelles.

Finalment, la col·lecció compta amb set pintures de Sorolla. Algunes són de gran rellevància com a ‘Llauradora valenciana’ i el mural ‘Jo soc el pa de la vida’. Aquesta última és una obra singularíssima dins de la producció de l’artista. A més, la seua adquisició converteix la col·lecció en una de les més destacades formades a Espanya en les últimes dècades.