Los nuevos consellers toman posesión: Quién es quién en el nuevo Consell
Los nuevos consellers en el acto de toma de posesión celebrado en el Palau de la Generalitat.

Els nous consellers de la Generalitat Valenciana ja han pres possessió. El president del Consell, Ximo Puig, ha presidit aquest matí l’acte amb el qual arranca el nou govern valencià, el que serà l’executiu amb més dones de la història.

Ha sigut la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra, qui ha llegit els decrets dels nomenaments en el Palau de la Generalitat. Després d’això, els cinc nous conselleres han promès el seu càrrec acompanyats de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.

Josefina Bueno (Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital); Rebeca Torró (Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat); Miguel Mínguez (Sanitat Universal i Salut Pública); i Raquel Tamarit (Educació, Cultura i Esport) són les noves incorporacions al capdavant de la Generalitat. A aquests se suma el fins ara conseller d’Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, que ara passa a Hisenda i Model Econòmic.

Durant la seua intervenció, Puig ha destacat la missió de “rellançar la Comunitat Valenciana”. A més, ha afirmat que “avui comença un nou temps” i el Consell canvia amb ell per a “aprofundir en els tres grans eixos de la Via Valenciana”, que són, com ha recordat, l’estabilitat, l’acord i les solucions, i el farà amb l'”obligació col·lectiva” de treballar pel “progrés segur” de la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, el líder del Consell ha agraït tota la labor realitzada pels quatre consellers sortints: Ana Barceló (Sanitat); Vicent Soler (Hisenda); Vicent Marzà (Educació); i Carolina Pascual (Universitats).

CONSELLERS | QUI ÉS QUI EN EL NOU CONSELL

Raquel Tamarit, consellera d’Educació

Raquel Tamarit en la presa de possessió com a consellera d’Educació, Cultura i Esport. / BIEL ALIÑO (EFE)
Al capdavant de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport se situa Raquel Tamarit. Ha ocupat el lloc de secretària autonòmica de Cultura fins ara. Segons el president, afronta la “gran missió” de desplegar la nova Formació Professional valenciana, ampliar la gratuïtat de l’ensenyament des del primer any de vida dels xiquets i impulsar la digitalització a les aules.

Miguel Mínguez, conseller de Sanitat

Miguel Mínguez presa de possessió com a conseller de Sanitat. / BIEL ALIÑO (EFE)
Miguel Mínguez, actual cap de servei de l’hospital Clínic de València; investigador principal de l’Incliva; i professor titular en la Facultat de Medicina, assumeix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Mínguez tindrà com a principal comès executar la major reforma de la Sanitat Pública Valenciana; així com impulsar el Pla d’infraestructures sanitàries ‘Crèixer’ i modernitzar l’atenció al ciutadà.

Rebeca Torró al capdavant de Política Territorial

Rebeca Torró, nova consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. / BIEL ALIÑO (EFE)

Respecte de la cartera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el president ha anunciat que serà assumida per Rebeca Torró, fins ara secretària autonòmica d’economia Sostenible, de la qual ha destacat la seua paper clau en l’arribada de Volkswagen a la Comunitat Valenciana.

Puig ha destacat la seua contribució a convertir Parc Sagunt en una plataforma de “macro-inversions”, i la seua aposta per l’eficiència i la sostenibilitat per a “revolucionar” la mobilitat en les grans àrees metropolitanes. Haurà de convertir-se en un “actiu dinamitzador de l’economia”, amb més obra pública, i en “un actor principal de la sostenibilitat”, amb més transport públic i una nova logística.

Josefina Bueno, consellera de Innovació

Josefina Bueno promet el càrrec de consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. / BIEL ALIÑO (EFE)

Finalment, al capdavant de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, se situa la fins ara senadora Josefina Bueno, professora, investigadora i vicerectora de la Universitat d’Alacant, qui també va ser directora general d’Universitats durant la primera legislatura del Botànic.

Bo dirigirà una conselleria “clau” per al nou període de transformacions, en el qual l’àmbit de la Innovació constituirà una “palanca transformadora” per a modernitzar empreses, especialment pimes; adaptar la formació a la nova realitat laboral, i promoure la ciència amb la nova llei valenciana.