Anuncian todas las personas que se vacunarán de la tercera dosis antes de acabar el año
Una niña del CEIP Eusebio Sempere de Alacant recibe la vacuna contra el coronavirus.

La vacuna contra el papil·loma humà (VPH) ja no serà només cosa de xiquetes. A partir de l’1 d’octubre la Comunitat Valenciana començarà a administrar-la també entre xiquets de 12 anys.

“La Comunitat Valenciana es converteix així en una de les primeres autonomies a incloure la vacunació contra el virus del papil·loma humà en els xics. És una mesura que cerca garantir i estendre la protecció enfront de la infecció del VPH tant en xiquets com en xiquetes”, ha assenyalat el conseller de SanitatMiguel Mínguez.

L’extensió de la vacunació també als xics “es basa en evidències i recomanacions de societats científiques”. Segons assenyala, advoquen per aquesta mesura per a contribuir a reduir la infecció pel virus.

A més, la vacunació cerca disminuir la incidència de tumors relacionats amb ell com el càncer de coll d’úter en dones i altres tumors menys prevalents en els homes. Així mateix, la infecció pel VPH pot causar berrugues genitals. Per això, les vacunes contra aquesta malaltia també ajudaran al seu control.

COM SERÀ LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ CONTRA EL VPH

La vacuna contra el VPH s’incorporarà en la Comunitat Valenciana en el calendari vacunal dels xics a l’edat dels 12 anys. Per tant, els primers a rebre-la seran els xiquets nascuts en 2010. En primer terme, els qui van nàixer al gener de 2010, després febrer de 2010, març de 2010 i així successivament. S’administraran dues dosis amb 6-12 mesos de separació.

S’anirà immunitzant a mesura que els xiquets acudisquen als centres de salut on se’ls oferirà la vacuna. A més, Sanitat dissenyarà campanyes de captació activa de la població susceptible de vacunar-se.

La vacuna que s’administrarà és la que incorpora nou serotips. Aquesta ofereix protecció enfront dels tumors més freqüents relacionats amb aquest virus a més de les berrugues genitals.

ELS BENEFICIS DE LA VACUNA DEL PAPIL·LOMA

La vacuna és la forma més eficaç de prevenir la infecció contra el virus del papil·loma humà, un virus amb el qual la majoria de persones sexualment tindrà contacte al llarg de la seua vida.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual. El sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi.

Una vegada que es contrau, el virus pot romandre latent durant molts anys sense causar cap símptoma. En la majoria dels casos, el sistema immunitari l’elimina, però hi ha un percentatge de població que serà portadora del virus sense saber-ho i, si no adopta les mesures adequades, el propagarà.

S’estima que la infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però entorn del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, la millor manera de prevenir el contagi del virus del papil·loma és la vacuna.