Así será la nueva ORA de Valencia con tres colores de aparcamiento

“Canviarem radicalment la manera en què gestionem l’aparcament a la ciutat de València”. Amb aquestes paraules presentava el regidor Giuseppe Grezzi el nou funcionament de l’ORA que es donava a conèixer aquesta setmana.

El Ajuntament de València va aprovar ahir divendres l’adjudicació del nou contracte a l’empresa EYSA per cinc anys. Amb ell se cerca assemblar-se a altres ciutat amb “un sistema del segle XXI” i una gestió “més adequada de l’espai públic”.

A més, el sistema de l’ORA porta novetats. Entre elles destaca la modernització dels sistemes de pagament, d’ús i de vigilància; i la  introducció d’una nova zona exclusiva per a residents amb la Zona Verda.

TRES ZONES D’APARCAMENT: BLAU, TARONJA I VERD

La nova regulació d’aparcament s’aplicarà en tres noves zones: Blau, Taronja, i la nova zona Verda. La zona Taronja es transformarà en zona d’estacionament d’ús mixt: rotació i residents. Per part seua, la zona Blava tindrà un funcionament similar a l’actual. Comptarà amb tarifació per districtes i un màxim d’ús de dues hores.

Com a la zona Verda, aquesta serà només per a residents. “És una zona de nova creació com les que ja existeixen en moltes ciutats d’Espanya i d’Europa. Serà exclusiva per a residents mitjançant el pagament d’una taxa anual que s’ha d’establir.

Alguns barris ja han sol·licitat la seua aplicació i s’aniran estudiant totes les peticions. Les persones residents disposaran d’un distintiu per a poder estacionar en les places establides.

VIGILÀNCIA MITJANÇANT VEHICLES AMB CAMBRA

Una de les novetats més importants i que canvia el model de gestió és que es realitzaran labors de vigilància de l’aparcament en les zones blava, verda i taronja amb càmeres lectores de matrícules, instal·lades a bord de vehicles de vigilància.

“Podrem saber l’estat dels parquímetres, control d’incidències, monitoratge i control de les operacions, actualització i modificació dels paràmetres…  Això també ens permetrà gestionar d’una manera molt més àgil i flexible l’aparcament i l’estacionament regulat”.

LES MÀQUINES DE L’ORA ES RENOVEN PER A PAGAR AMB TARGETA

D’altra banda, es podran integrar totes les aplicacions de pagament de diferents proveïdors i amb tot tipus de sistemes de pagament: des de les tradicionals monedes a targetes de crèdit, aplicacions mòbils… És a dir, es disposarà d’una plataforma de codi obert que permetrà que més operadors puguen entrar i millorar el servei.