Desestacionalitzar la fluencia de públic era un dels reptes que s’havia marcat la Ciutat de les Arts i les Ciències de València per a este 2019 i que ha pogut complir amb gran èxit gràcies a les exposicions i esdeveniments que han tingut lloc en aquest espai valencià on ha destacat ‘Harry Potter The Exhibition’.
El director de CACSA, Enrique Vidal, ha realitzat un balanç de l’any i ha avançat quins seran els reptes de 2020 on ja ha assegurat que treballen a portar una exposició del «calibre» d’Harry Potter alhora que s’aposta per la divulgació científica i la sostenibilitat per a combatre el medi ambient, una iniciativa on tractaran de convertir-se en referent internacional.
1. Acabant 2019, Quin balanç pot fer del curs?
És un balanç molt satisfactori. Hem comptat amb exposicions de gran èxit amb una repercussió important tant de gent com de contingut. Per exemple, avui dia tenim ‘Talkings Brain’, una exposició molt interessant sobre l’evolució del llenguatge, o ‘Marte’, que continua tenint un exitazo tremend i que va inaugurar l’astronauta i ara ministre, Pedro Duque.
Crec que el Museu de les Ciències rondarà les 900.000 visites i la Ciutat de les Arts en el seu conjunt superarà els 2,5 milions d’entrades. Per tant, el costat de divulgació està anant bé i el de turisme també creix anualment al que unim una bona situació financera on l’aportació de la Generalitat cada any es va reduint.
2. Si alguna cosa ha marcat enguany és l’exposició d’Harry Potter, Què ha suposat per a CACSA?
Ha sigut un triomf total, ningú s’esperava la repercussió que va aconseguir. Hem tingut uns 240.000 visitants i per a nosaltres ha sigut una fita que ha beneficiat en la desestacionalització del turisme. No obstant això, el problema és trobar exposicions d’este calibre i això és en el que estem treballant actualmente.
3. Com decideixen quins continguts portar a València?
Això és fruit d’un treball dels uns i els altres. Si assistim a veure alguna exposició que ens agrada i creem que pot funcionar s’informa sobre ella al departament de continguts i es tracta de portar a València, és una col·laboració de tots.
4. I com ha de ser eixe contingut perquè aposten per ell?
Ha de ser un contingut que d’alguna forma aporte alguna cosa a la Ciutat de les Arts i els seus visitants. De totes maneres, hi ha dos tipus d’exposicions: les que portem a l’Hemisféric que són audiovisuals de divulgació científica a l’una que atractives i unes altres com la d’Harry Potter que tenen un impacte social molt important.
5. Cara a 2020 estan preparant alguna exposició que puga avançar-nos?
No puc avançar res de moment perquè encara no hi ha cap exposició tancada, s’estan manejant dos o tres temes però encara no podem esmentar-los.
6. El Nadal estan ja molt a la vora, Quines activitats oferiran aquestes vacances?
Tindrem un mercat ambulant nadalenc en l’exterior amb prop de 65 llocs amb zona de menjar, una àrea de responsabilitat social amb espai solidari, jocs per als xiquets… Serà un Nadal molt atractiu.
7. El cap d’any està molt a la vora, Quins seran els reptes de CACSA per al 2020?
Ara estem tancant la planificació estratègica del 2020-23 on els grans reptes que hem marcat són: mantenir la qualitat de fita turística; treballar en la divulgació científica i en la sostenibilitat del planeta per a combatre el canvi climàtic, volem ser referents d’això a nivell mundial; i intentar que la Ciutat de les Arts coste menys diners als ciutadans valencians i això ja estem aconseguint.