calor
GRAFCVA6732. VALENCIA, 25/07/2019.- Una persona pasea por València, mientras en la provincia, a excepción de su litoral norte, se mantiene la alerta amarilla por calor, con temperaturas máximas que serán de 38 grados en el interior sur, según la Agencia Estatal de Meteorología (Aemet). EFE/Ana Escobar

Conforme s’acosta l’estiu cada vegada costa més veure descendir els mercuris durant la nit. El fiançament de la calor amb màximes que ja superen els 27 graus quasi diàriament dificulten aqueixa disminució dels termòmetres generant les denominades nits tropicals.

El fenomen de nit tropical és aquell que es dona quan les temperatures mínimes mai baixen dels 20 graus. En aquests casos les matinades són més càlides de l’habitual i dificulten les hores de somni.

Encara que aquest fenomen és més propi de Canàries, la Comunitat Valenciana compta amb al voltant de 50 nits tropicals a l’any i hui ja ha viscut la primera del mes de juny.

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) les mínimes registrades han sigut de 22,2 en l’aeroport de València; 21.8 a Sagunt; 21,2 València; 20,8 Benidorm; 20,7 Alacant; 20,5 Castelló de la Plana i 20,3 Llíria.

LES NITS TROPICALS SÓN PERILLOSES?

Els experts aconsellen dormir a temperatures de 18 a 21 graus i consideren que resulta més difícil a partir dels 25°. Aquesta situació pot alterar el somni dels més calorosos generant un trastorn denominat insomni ambiental. No obstant això, aquest únicament es considera perjudicial per a la salut si dona de forma prolongada.

Cal destacar l’existència d’un estudi de la Universitat de Santiago de Compostel·la en el qual s’ha comprovat un augment de la mortalitat durant les nits d’estiu. Segons el geògraf Dominic Royé, autor de l’article, les nits caloroses augmenten un 16% la mortalitat a Espanya.

No obstant això, no tota la població està exposada per igual a aquest risc. Aquesta mortalitat en nits de calor es dona amb major freqüència en persones amb patologies respiratòries o cardiovasculars. És més, destaca el cas dels malalts amb problemes respiratoris perquè la mortalitat per calor nocturna es dispara al 30%.

QUAN VIURÀ VALÈNCIA LA PRÒXIMA NIT TROPICAL?

Aquest cap de setmana la calor nocturna donarà una treva en tota la província. Encara que les màximes rondaran els 27-30º el dissabte i els 30-33º el diumenge, les mínimes baixaran. En totes dues nits s’espera que els mercuris marquen entre els 18-19è en la costa i els 15-16º en interior. No obstant això, cara a la matinada del dilluns es viurà una nova nit tropical a la ciutat de València amb temperatures mínimes de 20°.