Los niños que sufrieron reacciones alérgicas en Gulliver evolucionan bien
Varios niños juegan en Gulliver en una imagen de archivo. / Jofre Ribas Morales (FLICKR)

Menys de 24 hores és el temps que ha romàs obert el parc Gulliver de València. Després de més d’un any de millores, el dilluns reobria les seues portes en una jornada que va estar lluny de la diversió.

Diversos xiquets d’una escola infantil van haver de ser tractats en la infermeria. Segons va indicar el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campilloalguns dels menors havien patit picors i erupcions durant la seua visita al parc.

L’edil es va traslladar al gegant dels tobogans per a conèixer la situació de primera mà. Allí va ordenar el tancament immediat de les instal·lacions a l’espera de disposar de totes les dades. A més, va romandre en contacte directe amb el centre escolar per a saber l’evolució dels xicotets.

Ha sigut aquest matí per mitjà de les xarxes socials quan Campillo ha anunciat que els menors “han evolucionat bé”. A més, ha assenyalat que el parc disposava d’un informe tècnic favorable que assegurava estar “en condicions òptimes”.

Gulliver va tancar arran de la declaració de la pandèmia, un període que es va aprofitar per a realitzar millores. El parc està a l’espera d’una reforma integral pressupostada en un milió d’euros. Segons Campillo, l’obra està en fase de licitació i el cost final podria variar.

Malgrat les pròximes reformes, l’Ajuntament va decidir reobrir-lo per uns mesos. Campillo ha explicat que l’objectiu era que tots els xiquets “pogueren gaudir d’aquest parc tan emblemàtic amb la garantia tècnica que tot estava en condicions”.

REFORMA DEL PARC GULLIVER

El propi vicealcalde destacava aquest passat 1 de maig que l’estructura del Gulliver estava “perfectament”. “Només hem reparat alguns desperfectes menors i hem afegit pedra per a esmorteir les caigudes que sabem que es produeixen”, va assenyalar.

Els treballs per a reobrir Gulliver han sigut realitzats per l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins amb un cost de 2.965 EUR (IVA inclòs). S’han centrat en reparar els elements d’enfilat i les baranes d’entenimentades. Són uns elements amb molt de desgast i la seua reparació és llarga posat que el teixit de les cordes es trena en el mateix parc per a respectar el disseny original.

A més, s’han reparat algunes fissures aparegudes en la coberta de la figura. També s’han incorporat 70 tones de grava de cant redó al seu voltant que, seguint el disseny original, permet esmorteir els possibles impactes i caigudes. La zona enjardinada que envolta el Gulliver ha sigut intervinguda amb treballs de poda, sega i retallada.

La rehabilitació integral prevista per al futur inclourà una millora de l’accés al parc i de la zona del berenador, una de les més utilitzades de la ciutat. Es tracta d’un espai que complirà la seua funció d’espai lúdic per a activitats col·lectives i, alhora, actuarà d’avantsala del Gulliver.

Vista general del parc Gulliver en el llit del riu de València. / BestCityscape (FLICKR)

UN REFERENT DE L’OCI FAMILIAR A VALÈNCIA

El parc Gulliver és tot un referent de València i un dels principals atractius de la ciutat per al turisme familiar des de fa 30 anys. Està situat en el tram XII del Jardí del Túria i gestionat per Parcs i Jardins.

Es tracta de una enorme figura de 70 metres que representa al protagonista de l’obra de Jonathan Swift. Un gegant sobre el qual xiquets i adults poden jugar i lliscar-se a la manera dels lil·liputencs de l’obra.

El parc va ser encarregat per l’Ajuntament de València en 1990 a l’arquitecte Rafael Rivera i a l’artista faller Manolo Martín. Consta d’una estructura buida revestida de materials blans formant diferents zones de joc: tobogans, escales i passarel·les. L’entrada al recinte del parc Gulliver és gratuïta per a tots els visitants.