Les taronges sud-africanes són les que eixiran més beneficiades de la guerra d’aranzels entre els Estats Units i Europa. L’Associació valenciana d’Agricultors AVA-ASAJA denúncia que els productes dels nostres veïns s’imposaran en el mercat exterior al no haver de fer front a un increment del 25% dels seus costos, la qual cosa implica la pujada dels aranzels plantejada per Trump.

Aquest dilluns l’Organització Mundial de Comerç ha autoritzat formalment als Estats Units a imposar aranzels a productes procedents de la Unió Europea per un màxim de 6.793 milions d’euros a l’any en compensació pels subsidis rebuts per Airbus. El país nord-americà ha rebut el vistiplau després que se celebrara una reunió extraordinària de l’Òrgan de Solució de Diferències.

El ministre d’agricultura espanyol s’ha reunit avui a Luxemburg per a demanar exigir a l’executiu europeu que, de confirmar-se la imposició d’aranzels, prenga mesures per a protegir als sectors afectats.

Segons els seus càlculs 90 milions d’euros en pèrdues és el que suposarà per al camp valencià la pujada d’aranzels prevista pels Estats Units per a gravar la importació de productes de la Unió Europea. L’incrementat dels preus farà que els productes valencians perden competitivitat en l’exterior guanyat pes en aquest mercat els productes provinents d’altres continents com l’africà.

Els cultius més afectats seran els de cítrics, fruites i hortalisses, a part del vi i l’oli, és per això que des de l’Associació Valenciana d’Agricultors demanen ja la posada en marxa de mesures compensatòries a nivell europeu.

La pujada dels aranzels començarà a aplicar-se a partir d’aquest divendres i afectaran exportacions per valor de 765 milions d’euros en tot l’estat espanyol.