Bongo

El centre Bioparc València ha donat la benvinguda a una nova cria de bongo oriental (Tragelaphus euryceros isaaci), una subespècie d’antílop forestal africà que es troba en una situació extrema de desaparèixer. Aquesta espècie està en perill crític segons la llista roja de la UICN, és a dir, a la vora de l’extinció amb menys de 100 individus en estat silvestre.

Segons els experts, el Bongo oriental, el major dels antílops forestals africans, es troba per sota del llindar de pervivència en el seu hàbitat i Bioparc participa amb èxit en un programa europeu de conservació per a evitar la seua desaparició.

Amb aquest naixement el parc valencià es consolida com a centre de conservació d’aquesta bella i amenaçada espècie, en albergar l’únic grup reproductor que existeix a Espanya i haver aconseguit criar amb èxit ja en tres ocasions. La “família” està formada per Kani un mascle de 8 anys, Elewa una femella de 9 anys, Cherang’*any, un mascle nascut en 2016 i la xicoteta femella d’amb prou faenes un mes de vida. Amb l’objectiu de garantir el seu benestar, l’aclimatació s’està realitzant per fases, en aquest sentit, s’alterna l’eixida del grup al recinte exterior, als matins el mascle adult i el jove i a les vesprades la femella i la cria.

Tant la mare com la cria es troben en perfecte estat i, després d’unes setmanes baix l’atenta supervisió de l’equip tècnic, ja està a la vista dels visitants, doncs té accés a la seua zona exterior en la recreació de les selves d’Àfrica. Es troben en un recinte multiespècie on comparteixen hàbitat amb altres animals com les grulles coronades i duikers, que s’acosten curiosos a conèixer al nou membre.

Des de Bioparc es vol cridar l’atenció sobre l’amenaça de moltes espècies que, sense ser tan emblemàtiques o conegudes, són vitals per a mantenir l’equilibri dels ecosistemes i la rica biodiversitat del planeta.

El bongo oriental s’inclou en els més de 40 programes europeus de conservació (EEP) d’espècies amenaçades en els quals participa Bioparc València i en aquest està tenint un important paper, doncs es tracta d’evitar l’extinció de l’espècie amb un grup suficientment nombrós i genèticament viable. Aquest esforç de preservació de la biodiversitat és especialment important en situacions com la qual es troba el bongo, amb una població que s’estima per sota del llindar de pervivència en el seu mitjà natural.