fresca

La tradició d’eixir ‘a la fresca’, com resa el diccionari oral valencià d’expressions i costums populars, es troba en molts llocs en perill d’extinció.

Fa anys, era impensable concebre l’arribada de l’estiu i no contemplar o gaudir del sa costum d’eixir a la plaça del poble o als portals de les cases per a fer més suportables i amenes les caloroses nits estiuenques. Quasi sempre en ‘corrillos’ semicirculars, que agrupaven a diferents persones i en les quals els xafardejos i les novetats eren part de les converses. De fet, a la fresca bé podria ser sinònim actualment de xarxes socials.

Una tradició que a poc a poc torna a prendre força. Si fa uns anys, va ser IKEA qui, amb finalitats comercials, va llançar el repte als valencians d’apostar pels costums mediterranis amb el seu famós eslògan: ‘Salvem la Fresca’ (repartint cadires), ara s’ha fet un pas més. Aquesta vegada, des dels mateixos municipis.

De fet, són molts els ajuntaments els que aquest estiu aposten, aprofitant les seues festes patronals o de barri, els que han organitzat multitud d’actes per a promoure els sopars o activitats ‘a la fresca’.

Potser, el concepte de ‘corrillo’ i els espais on es reunien els veïns han canviat, però no l’essència. La de compartir converses, anècdotes, activitats… I és que, aquest estiu, malgrat les altes temperatures, torna la fresca.