calor
Imagen de archivo de una calle de Valencia durante una ola de calor.

Les onades de calor que assoten actualment a Europa continuaran sent persistents “fins a 2060”. Aquesta data, que espanta a alguns, l’ha revelada el secretari general de la Organització Meteorològica Mundial de les Nacions Unides (OMM), Petteri Taalas.

“La freqüència d’aquestes negatives tendències continuarà almenys fins a 2060. Una calor que seguirà independentment de l’èxit o no a l’hora de mitigar el canvi climàtic“, ha subratllat l’expert en una trobada al costat de l’Organització Mundial de la Salut per a analitzar l’actual onada de calor.

“Hem dopat a l’atmosfera en injectar-li més gasos d’efecte d’hivernacle, especialment diòxid de carboni”, ha destacat l’expert. A més, ha volgut recordar que  l’onada de calor de 2003 en el centre d’Europa o la de 2010 a Rússia van provocar desenes de milers de morts, xifres que podrien repetir-se en aquesta ocasió. A Espanya ja són més de 500 persones les que han mort aquests últims set dies per les altes temperatures.

AUGMENT D’INCENDIS PER L’ONADA DE CALOR

Taalas ha assenyalat que les onades de calor s’estan fent més comunes a causa del canvi climàtic. Així mateix, ha recordat que el dilluns es van aconseguir els 47 graus a Portugal. A la calor se li suma el problema dels incendis, una catàstrofe que afecta tant els països del sud d’Europa.

Espanya està havent de fer front nombrosos focs. Actualment, els que més preocupen les autoritats són els actius en Losacio (Zamora); A Pobra do Brollón (Lugo); Carballeda de Valdeorras (Orense); Vilariño de Conso (Orense); Cebreros (Àvila); Ateca (Saragossa) i Montes de Valdueza (Lleó).

La Comunitat Valenciana també ha hagut de fer front a un incendi de grans magnituds fa escassos dies. Aquest es va localitzar en Venta del Moro i va arribar a cremar 1.300 hectàrees de terres valencianes.