Mónica Oltra anuncia su dimisión y abandona el Consell
Mónica Oltra visiblemente afectada en la rueda de prensa de su dimisión. / EFE

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat la seua dimissió a primera hora de la vesprada. La decisió arriba quatre dies després de declarar-se la seua imputació en el cas dels abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada per la Conselleria de la mateixa Oltra.

A les 16.30 hores estava convocada l’executiva de Compromís on no s’esperava la presència d’Oltra. Aquesta havia assenyalat durant el matí que no anava a assistir per a evitar influir en els seus companys. No obstant això, minuts abans d’arrancar la reunió en la qual ja estaven l’alcalde de València, Joan Ribó; el president de les Corts, Enric Morera; i l’ex conseller d’Educació, Vicent Marzà, entre altres, Oltra ha arribat per sorpresa a la seu del partit.

Ha sigut llavors quan han arrancat les especulacions sobre la seua imminent dimissió quedant confirmada la notícia quan Compromís ha suspès l’executiva i ha convocat als mitjans a una roda de premsa urgent amb Mónica Oltra.

La vicepresidenta de la Generalitat ha anunciat la seua renúncia per a «no comprometre el projecte del Botànico», una decisió que arriba sense haver-li-la comunicat prèviament al cap del Consell, Ximo Puig, qui s’ha assabentat de la notícia pels mitjans.

 Mónica Oltra a la seua arribada a l’executiva de Compromís. / JORGE GIL (EUROPA PRESS)

Oltra ha assegurat que l’objectiu de la seua dimissió és evitar que hi haja una reversió en el procés de canvi iniciat en 2015 i assegurar així la continuïtat de Compromís en el Consell. «No li donaré la coartada al PSOE perquè el cap del Consell expulse a Compromís del govern», ha assegurat. A més, ha recalcat que no esperava el suport del president una vegada va ser confirmada imputació.

OLTRA ABANDONA LA SEUA ACTA DE DIPUTADA I DEIXA LES CORTS

Mónica Oltra ha remarcat que es va de la Generalitat amb «la cara ben alta i les dents molt atapeïdes». D’altra banda, la número u de la formació taronja ha insistit en la seua innocència entre emoció i llàgrimes. «Aquest moment passarà a la història de la infàmia judicial i mediàtica d’aquest país, que té un problema», ha manifestat.

A més d’abandonar el Govern del Botànic, Oltra ha anunciat la seua eixida de les Corts Valencianes. La fins ara vicepresidenta abandona la seua acta de diputada i deixa el seu escó en l’hemicicle pel que també perd la seua condició d’aforada.

Aquest moviment afecta a la causa en la qual està imputada perquè deixarà d’instruir-se en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i passarà al Jutjat d’Instrucció número 15 de València.

L’oposició portava mesos reclamant la dimissió de la vicepresidenta de la Generalitat. Els rumors que la seua marxa es produïra avui eren alts, de fet al costat de l’entrada de la seu de Compromís s’ha vist una corona de flors. El partit l’ha retirada poc abans que arribara Oltra desconeixent-se qui ha realitzat l’enviament.

 Una corona de flors apareix davant la seu de Compromís moments abans de la dimissió de Mónica Oltra.

PER QUÈ ESTÀ IMPUTADA MÓNICA OLTRA?

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) publicó el passat dijous un acte sobre la investigació de la fins ara vicepresidenta del Consell. Segons aquest, existeixen indicis que Oltra i el seu equip no van denunciar els abusos i fins i tot els van tapar.

El text remarcava que es donen «una sèrie d’indicis plurals que en el seu conjunt fan sospitar la possible existència d’un concert entre la senyora Oltra i diversos funcionaris al seu càrrec, amb la finalitat, o bé de protegir la seua llavors parella o bé protegir la carrera política de l’aforada«.

A més, la Fiscalia Superior va indicar prèviament la existència de fins a tres presumptes delictes que hauria comès la mateixa Oltra: prevaricació, abandó de menors i omissió del deure.