La Mocadorada o Mocaorà és un costum originari de la ciutat de València que consisteix a regalar a la persona estimada, cada 9 d’octubre, festa de Sant Donís, un mocador ple de dolços de massapà amb la forma d’elements propis de la pirotècnia i de les fruites i hortalisses valencianes.
En la majoria de països de l’òrbita anglosaxona, el dia dels enamorats se celebra el 14 de febrer, festa de Sant Valentín.
A la Comunitat Valenciana, en canvi, el dia dels enamorats se celebra el 9 d’octubre, festa de Sant Donís o Dionisio, coincidint amb les celebracions històriques de record a la data de fundació del Regne de València per part del rei Jaume I.
Origen de la festivitat
La llegenda conta que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seua esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’estima, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda.
El Nou d’octubre, que coincidia amb la festa de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 com a data de fundació del Regne de València i des de llavors s’ha anat celebrant sense interrupció.
Des dels segles XV al XVIII, les festes de l’entrada del rei a la ciutat van ser molt populars i consistien en el llançament d’uns coets especials, denominats “piulets i tronadors”, des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.
I aqueixos elements van començar també a incorporar-se en la mocadorà, al costat de les figures de massapà que representen fruites i verdures de l’horta.
Des de fa uns quants anys, el Gremi de Forners i pastissers de València organitza un concurs per a premiar a les millors pastisseries en dos apartats mocadorà i ornamentació comercial.
En la XXXVIII edició del Concurs de Sant Donis celebrada el 4 d’octubre han resultat guanyadors els següents forns i pastisseries:
En l’apartat de Mocadorà el 1r Premi ha recaigut en la Pastisseria Galán d’Albal, el 2n Premi el Forn Sant Antoni, de Sant Antoni de Benaixeve i el 3er Premi el Forn Llatzer.
En l’apartat d’Aparadors i ornamentació el 1r premi ha recaigut en la Pastisseria Galán, el 2° Premi en el Forn Sant Antoni i el 3er Premi en el Forn Llatzer.
El jurat ha estat compost per professionals del sector, representants de les associacions de consumidors Avacu, Tyrius i UCCV, representants de l’Escola de Belles arts i premsa tècnica.
La mocadorà és un costum mil·lenari que any rere any els forns i pastisseries de la Comunitat Valenciana recuperen i que mantenen visca l’essència d’un poble.