alcohol

L’alcohol continua guanyant terreny i en l’actualitat s’ha convertit en el tòxic més consumit pels joves valencians estudiants de secundària, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. I és que la Comunitat és una de les autonomies espanyoles on major nombre de xics beu.

“Un 24% reconeix haver tingut una borratxera en l’últim mes i dos de cada cinc diu que s’ha donat una ‘fartada’, és a dir, han consumit altes quantitats en poc temps, amb el conseqüent risc per a la seua salut”, explica el doctor Antonio Llombart, vicepresident d’Associació Espanyola conta el Càncer de València, AECC València.

Davant aquesta alarmant situació, l’entitat ha llançat una campanya que pretén fer ús de les Xarxes Socials i de les noves formes d’interlocució dels joves per a revertir aquesta realitat, des de la conscienciació i el diàleg.

“La veritat és que en la Comunitat ens situem en el podi: un 72,6% dels joves valencians reconeix beure de forma més o menys habitual. Una dada per damunt de la mitjana nacional. Això suposa que més de la meitat està tenint consums de risc, que són majoria els que consumeixen. Volem dir-los que hi ha altres opcions, que no es deixen arrossegar pel corrent”, ha apuntat Llombart durant la presentació de la campanya.

Dr Antonio Llombart vicepresidente AECC Valencia y Helena Alloza gerente AECC Valencia.

No ser ‘motxilla’

En aquest sentit, la campanya se centra en la pèrdua d’autonomia i de control com a valors negatius associats al consum d’alcohol, a través dels quals es vehiculizarán també els efectes directes en la salut i els consums de risc. Tot això es cristal·litza en la figura d’una motxilla, imatge de la campanya.

“La motxilla és una cosa pesada, una càrrega que no pot valdre’s per si mateixa. Per això, volem omplir-la de raons per les quals no beure alcohol i li diem als joves ‘Per 7 Raons no sóc motxilla’”, detalla Helena Alloza, gerent de l’Associació.

Sota el lema ‘Si beus no et portes, et porten’, l’entitat animarà a tota la societat valenciana a reflexionar. A través de les Xarxes Socials, amb les etiquetes #per7raons #nosoymochila, els usuaris podran participar aportant les seues raons i generant diàleg. Cada setmana, gràcies a la col·laboració de diverses entitats com la Federació de Basket de la Comunitat, Llevant U.D, empreses com a Ètnia, Gabol, Miss Wood, entre altres, que han aportat recompenses, es premiaran les millors raons.

A més, AECC València compta amb ‘aliats’ en aquests canals. Per a Alloza, “hem tingut experiències molt positives col·laborant amb persones que tenen gran abast en Xarxes Socials i per això comptem amb ells de nou. Son els millors portaveus per a parlar de tu a tu als joves, i de nou és un plaer que María Herrejón o Rafa Scrig, amb milers i milers de seguidors, ens ajuden amb el nostre missatge”.

Visites a col·legis de la província

La campanya, que es desenvoluparà al llarg d’octubre i novembre, també visitarà diversos col·legis de la província que s’han adherit a ‘Per 7 Raons’. Així, especialistes de l’entitat realitzaran un taller especifique i portaran de forma presencial la motxilla de la campanya. “Els joves podran incorporar les seues raons i participar en un concurs que culminarà al novembre amb una gala de lliurament de premis en la qual hi haurà moltes sorpreses”, ha destacat Alloza. En total, està previst formar i informar a més de 1.500 escolars.

I és que l’entitat ha volgut reforçar també l’àmbit educatiu i familiar del menor. “És una campanya dirigida a ells, però el seu entorn és fonamental”, ha destacat el doctor Antonio Llombart. Per això, AECC València ha preparat també un vídeo especialment enfocat per a pares i educadors, els qui també podran descarregar-se recursos específics en la web www.por7razones.com. “L’alcohol és la substància toxica amb menor percepció de risc: quasi la meitat dels joves reconeix permissivitat per part dels seus pares i fàcil accés al producte. Hem de conscienciar sobre aquesta realitat”, ha conclòs Llombart.