Miguel Ángel Mayor, xef de Sucede Restaurante, ha aconseguit recentment una Estrella Michelin per a la ciutat de València. El guardonat va estar al programa Gastroteca de 7 Televalencia, presentat per Esther Cerveró, per parlar-nos de la seua cuina i de la seua filosofia gastronòmica.

El xef ressalta en l’entrevista que “el restaurant destaca per un pòrtic de pedra que combina la gastronomia amb la història. Ens marquem unes pautes des del segle 220 a C. fins al descobriment d’Amèrica, a partir d’aquí busquem explicar la història de la cuina de la Comunitat Valenciana i del Mediterrani, els nostres menús recuperen la història gastronòmica de València a través de les seves civilitzacions romana, àrab, cristiana. Amb els contres de tot producte que no estigués en aquella època no ho utilitzem com el tomàquet, xocolata i algun producte més”.

Mayor recorda “quan vaig entrar en el restaurant em vaig quedar totalment sorprès perquè és increïble, quan comences a preguntar-te el per què de les zones, en el saló, gens més entrar en el restaurant, pots estar dins i fora de València. En una altra part, antigament era un ludus, era la zona on els gladiadores anaven a descansar, a menjar, aquesta zona era la que pensàvem que havia de ser el nostre saló, unint una experiència gastronòmica amb una manera d’oci, que és el que busquem. Volem que tothom es porti el que volem explicar”. “Portem 1 any de vida, en tan poc temps comença a ser conegut, jo sóc la cara visible, però és important el treball de tot l’equip, que fa que a poc a poc puguem seguir endavant. Estic content per anar amb els grans cuiners d’Espanya, molt content de dedicar tot això a tots els treballadors de Succeeix”.

Miguel Ángel ressalta que “hi ha treball de documentació històrica, és un esforç afegit al treball de cuiner. Afortunadament tinc un gran equip que fa que jo pugui estar més pendent de l’estudi, d’anar avançant, fent coses noves, perquè al final és el que vol el públic”. “Succeeix es reflecteix en els 15 anys que porto pensant en altres restaurants, que afortunadament m’han donat l’oportunitat d’estar a les seves cases i cuinar. Per cada lloc que panses, per totes les cases pots aprendre qualsevol manera de cuinar, també la manera de ser com a persona, la manera de poder tractar a un company, la manera de veure una cuina”. “Expliquem la història del nostre Menú, el llarg té 40 plats, 2 hores i mitjana assegut en una taula, tenim un petit llibre per evitar que el cambrer hagués d’estar explicant tota la història que hi ha darrere d’això, hauria d’estar molt pendent de les taules i de vegades podria ser pesat. Per no estar tant damunt, pensem que cada vegada que demanin un Menú li posem al costat un llibre petit on està reflectida tota la història que fem a través d’un menú, té un apartat de dibuixos meus explicant el per què dels plats, el per què dels materials, la manera de menjar”.

Sobre els seus projectes de futur es mostra il·lusionat per la nova marxa que van a tenir en el palau renaixentista de la Serena en Benifaraig, comenta que “és un palau del S. XV, necessitàvem un espai més gran a part de Succeeix perquè perdíem molts esdeveniments, perquè solament caben 90 persones, busquem un lloc per fer celebracions amb un nombre major de persones. Dins de la Serena, un espai molt gran, anem a tenir la recuperació de l’horta, un apartat de recerca i desenvolupament, una arrocería, un apartat d’esdeveniments, tot el que es pugui fer al voltant del que és l’horta”.