Carlos Mazón:
Carlos Mazón en la presentación de su candidatura a la presidencia del PPCV.

Carlos Mazón és, des de divendres passat, el president «oficiós» del Partit Popular a la Comunitat Valenciana. Després de guanyar les primàries, i a l’espera de la seua ratificació en el congrés del partit el pròxim 3 de juliol, el candidat únic parla de quins són les seues línies de treball i el seu full de ruta per a arribar al Palau de la Generalitat.

Llicenciat en Dret per la Universitat d’Alacant, Mazón compta amb una dilatada trajectòria política. Va ser director general de l’IVAJ  entre 1999 i 2003, director general de Comerç i Consum de 2003 a 2005 i director general de Seguretat Industrial i Consum de 2005 a 2007. Posteriorment, Carlos Mazón va passar a ser vicepresident quart de la Diputació d’Alacant on ara exerceix com a president de la corporació provincial.

Senyor Mazón, l’actualitat pansa pels indults als presos del ‘procés’, quina opinió li mereix aquesta decisió?

No estic en contra dels indults en general. El que no em sembla assenyat és aplaudir a un senyor que se salta llei, que s’ha portat diners, que ha jugat amb la integritat territorial i que diu que ho tornarà a fer. Jo estic a favor dels indults quan hi ha informes favorables, quan poden ajudar, quan hi ha penediment i seguretat que no es tornarà a cometre el delicte.

La periodista Sylvia Costa i Carlos Mazón en el plató de ‘Àgora’.
Un dels problemes pels què passa la Comunitat Valenciana és la infrafinanciación, com valora que no es vagen a produir canvis a curt termini?

Aquest és un Govern que va venir ací dient que anava a canviar tot, que el finançament s’anava a aconseguir, però va arribar el seu cap de partit, el senyor Sánchez, i lluny d’avançar no fa ni quinze dies que els ministres socialistes diuen que de finançament res.

És necessari tornar a trepitjar amb força a Madrid. En el PP aquests deures els tenim ja fets. Quan parle amb Pablo Casado o amb el nostre Secretari General estan convençuts d’aquesta necessitat i tots dos han declarat públicament el seu suport a un canvi.

Rajoy va governar durant anys i això no es va solucionar.

Efectivament, la crisi de 2008 va ser molt dura. Jo he criticat amb força el retard a abordar aquest assumpte per part de Rajoy. Per damunt de ser del PP hem de ser de la nostra terra. Jo el que li demane a qualsevol polític que estiga a la Comunitat Valenciana és que pose per davant la seua terra al seu partit.

Quan s’anava acabant la crisi econòmica, Rajoy va tenir dos anys en el que havia d’haver abordat aquesta qüestió. No ho va fer i jo ho dic sense cap mena de problema. M’agradaria escoltar el mateix dels membres del PSOE. En aquells dies treien pancartes al carrer i avui, quan al president de la Generalitat una ministra del seu partit li diu que no hi ha finançament per a la Comunitat, no fa res.

Carlos Mazón durant l’entrevista en 7 Televalencia.
El dilluns, Ximo Puig agraïa al President la de Junta d’Andalusia el plantejar un front comú referent a aquestes reivindicacions. Com valora aquesta unió?

M’alegre que per fi el president de la Generalitat s’alie amb una comunitat governada pel PP. Jo li he insistit molt al president Juanma Moreno. Hi ha quatre comunitats a Espanya que són Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana, dos del PP i dos PSOE, que estan per davall de la mitjana del finançament i clar que ha d’haver-hi un front comú. El que no entenc és com ha tardat tant temps a acceptar-ho Puig quan la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada de totes.

Quines són les principals mesures que Carlos Mazón posaria en marxa si fóra president?

La primera, urgent, un pla xoque per l’ocupació juvenil. Tenim un 42% d’atur juvenil en la Comunitat Valenciana. Durant aquests set anys, la Generalitat no ha executat ni el 5% dels fons de la Unió Europea per a Garantia Juvenil.

La segona, una llei de respecte als senyals d’identitat, a la integritat de la nostra Comunitat Valenciana i una llei de vertebració real del nostre territori. La tercera, un pla social per a millorar les llistes d’espera a les residències de la tercera edat. No se sap gestionar i no s’ha volgut fer.

A més, la posada en marxa d’una reforma fiscal. Una revolució fiscal per a baixar els impostos i traure al Govern de la butxaca de la gent. És absolutament necessària i s’ha demostrat.

Pactaria amb VOX  en la Comunitat Valenciana?

Si és bo per a la Comunitat Valenciana, per què no? Vinga de Compromís, vinga de Podem, vinga de Ciutadans, PSOE… Una bona idea, una bona mesura, un bon projecte per a la Comunitat Valenciana l’hem de donar suport. Les bones idees no sempre se li ocorren a un, se li poden ocórrer als altres i no passa res.

Jo pacte els pressupostos de la Diputació Provincial d’Alacant amb Compromís i puc assegurar que estic en les antípodes ideològiques. Llavors, si VOX té bones idees i tenim elements en comú, per què no? És un partit democràtic i que té representació parlamentària perquè els valencians l’han decidit així.

Dit això, jo aspire al fet que el Partit Popular puga governar en solitari i puga executar el seu programa en les parts essencials, fonamentals, de canvi natural i més que urgent que necessita la Comunitat Valenciana. Si tenim el suport de VOX o d’altres partits seran molt benvinguts perquè quants més millor. Això no va de sigles.