La mayoría absoluta del PP y la imputación de Oltra pone a Ximo Puig contra las cuerdas
El jefe del Consell y la vicepresidenta, en una sesión de Les Corts durante el mes de abril. / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

El mapa electoral d’Espanya torna a canviar de color i el blau guanya terreny. La majoria absoluta del Partit Popular i la caiguda històrica del PSOE a Andalusia auguren un nou canvi en la política espanyola. La situació nacional, unida a les enquestes electorals que parlen d’un empat valencià i el cas de Mónica Oltra, posen al president de la Generalitat, Ximo Puig, enfront de la pitjor crisi del Govern del Botànic.

El líder del PSPV afronta unes jornades clau que marcaran els pròxims comicis autonòmics. Compromís abordarà demà la situació d’Oltra després de la seua imputació. Si bé des del partit han mostrat el seu suport incondicional a la número u de la formació, els socialistes esperen el seu dimissió.

Aquest escenari seria el més senzill per a Puig ja que evitaria al president prendre ell mateix la decisió. A més, mantindria el pacte PSPV-Compormís perquè d’obligar a Oltra a abandonar el Consell, la formació taronja ha avisat que trencaria el pacte del Govern.

La reunió del dimarts arrancarà a les 16.30 hores i comptarà amb tota l’adreça de Compromís. Encara que la imputació de Mónica Oltra no figura en l’ordre del dia, hi ha una part dedicada a a qüestions d’actualitat política. Per això, s’espera que la coalició aborde la situació de la seua lideresa.

En cas d’acordar-se una dimissió, Oltra deixaria els seus càrrecs de vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. No obstant això, mantindria la seua acta de diputada i per tant la seua condició d’aforada. De no ser així, la pilota passaria a la teulada socialista i la decisió quedaria en mans de Ximo Puig amb tot el que això comportaria.