L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assistit a l’acte d’investidura de María Vicenta Mestre com a rectora de la Universitat de València, convertint-se en la primera dona que accedix a este càrrec en més de 500 anys. Ríbó ha ressaltat la seua satisfacció pel nomenament de la primera dona rectora de la UV, que ha qualificat d’un «símbol prefecte de l’apoderament de les dones».

La nova rectora ha recordat, per la seua banda, que «som una universitat pública que va ser creada per la ciutat i ens devem a la societat», i ha assenyalat que «necessitem eixa col·laboració de tots i totes per a millorar la universitat i la societat». A més d’anunciar els seus objectius acadèmics, entre ells els relatius a l’oferta d’estudis i el rejoveniment  del professorat, María Vicenta Mestre ha dit que «també tenim objectius centrats en els valors de la igualtat, de la solidaritat, de la sostenibilitat i de la cooperació».

rectora
Joan Ribó y María Vicenta Mestre durante el acto de investidura como rectora de la Universitat de València.

Resultat de la lluita de les dones

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la investidura de la nova rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, és el resultat de la “llarga lluita de les dones” per ocupar en tots els àmbits “el lloc que els toca en condicions d’absoluta i radical igualtat amb els homes”.

El president ha destacat que Mestre es converteix en la primera dona rectora d’una universitat pública valenciana i ha recordat que, malgrat que les dones, en la Universitat de València, representen el 60% de l’alumnat, únicament suposen 40% del personal docent i el 26% del personal investigador i ocupen solament el 28% de les càtedres.

En este sentit, Puig ha afirmat que esta infrarrepresentación no és un problema exclusiu de la institució, sinó que està present en tots els àmbits, encara que ha assenyalat que la Universitat “té el deure i la vocació de sempre anar passos per davant de la societat”. “Allò que és avui la Universitat, serà la societat demà”, ha indicat el president.

“La societat del futur dependrà del que facen les seues universitats, els seus centres de pensament i recerca”, ha continuat Puig, qui ha agregat que aquests centres són, a més, “l’eina de construcció de la societat que volem”.