ChatGPT predice el número de la Lotería de Navidad
El segundo premio de la Lotería de Navidad de 2018. / EFE

Hui Espanya viu pendent del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, el dia que tothom somni amb aconseguir la Grossa.

Comptar amb un dècim agraciat amb el primer premi del sorteig suposa guanyar 400.000 euros. No obstant això, cal tenir en compte que la Grossa mai es rep íntegrament. Després de pagar els impostos corresponents a Hisenda (72.000 euros), els guanyadors reben 328.000 euros nets.

Ara bé, amb aquesta xifra és possible deixar de treballar? Sí però no per a tota la vida. Encara que el nombre d’anys depèn finalment del nivell de vida que vaja a emportar-se o la quantitat de deutes que hagen de saldar-se, seguint un nivell mitjà els diners duraria una mica més d’una dècada.

Per a determinar aquesta xifra n’hi ha prou amb mirar l’última enquesta de pressupostos familiars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Segons les dades del passat any, la despesa mitjana per llar va ser de 29.944 euros, és a dir, aquesta és la xifra mitjana que es necessita per a viure a Espanya.

Així, tenint en compte aquest pressupost, un agraciat amb la Grossa podria viure sense treballar al voltant d’11 anys. No obstant això, els experts no recomanen prendre la decisió d’abandonar la vida laboral després de guanyar el premi. Les estadístiques han demostrat que molts guanyadors de la loteria s’han arruïnat en els cinc anys següents al premi.

Per això, l’opció de deixar de treballar només seria recomanable per a aquelles persones que estiguen prop de l’edat de jubilació i que ja no posseïsquen hipoteques o grans préstecs a retornar.

Els experts financers recomanen usar la Grossa per a «tapar forats». També aconsellen contactar amb assessors per a tractar d’invertir una quantitat i traure-li major rendibilitat al premi.