Fotografías: Alberto Sáiz

El Col·legi del Patriarca ha rebut prop de 8.000 visites durant 2017, gairebé el doble que l’any anterior, el més visitat han estat els tapissos flamencs restaurats en la Capella del Monument, però també s’inclouen en la visita el museu i el claustre.

La visita general al Real Col·legi, situat al carrer La Nau, 1, de València, inclou tres llocs: la Capella del Monument o Capella de la Inmaculada, “amb els quatre tapissos del segle XV, els frescs de la volta, obra del valencià Tomás Hernández, i ceràmica de Manises”; el pati i claustre de l’edifici; així com el museu i la superba escala de pedra.

Respecte al museu, Miguel Navarro ha subratllat “la important col·lecció de pintura sacra, ja que ´El Patriarca` va ser un gran mecenes per a molts artistes, amb obres de Juan de Juanes, Caravaggio, Dirk Bouts, Luis de Morales, Ribalta, Sariñena i tres llenços d’El Greco, la qual cosa ho converteix en el museu de València amb més peces del pintor grec”.

Al pati renaixentista i el claustre, obra de Guillén del Rei, “destaca l’escultura de Sant Joan de Ribera realitzada per Mariano Benlliure, així com la ceràmica de Talavera de la Reina”, i a l’Església “els frescs del pintor Bartolomé Matarana i el retaule amb L’Últim Sopar, de Ribalta”, segons Navarro, que ha recordat que el temple està obert al culte tots els dies, amb diferents horaris de misses, la de les 10 hores amb cant gregorià.

Finalment, el Real Col·legi compta amb un “notable arxiu i biblioteca, només oberts a investigadors. La biblioteca històrica conté més de 3.000 volums del segle XVI i principi del XVII, la majoria dels quals van anar de Sant Joan de Ribera; a més d’una àmplia representació del XVIII i més de 200.000 obres, a la biblioteca moderna”.

A més del seu propi arxiu, el Col·legi “conserva el fons notarial més important de la Comunitat Valenciana i suposa una rica font sobre la Història de València gràcies al seu arxiu de protocols notarials amb més de 30.000 lligalls que van des del XIV al XVIII”. Les visites a “El Patriarca” es poden realitzar de dilluns a diumenge, d’11 a 13.30 hores, i de dilluns a divendres també a les tardes, de 17 a 19.30 hores. Les persones interessades a obtenir més informació i realitzar reserves han de consultar la pàgina web del Real Col·legi Seminari: www.seminariocorpuschristi.org.