Listas de los coches que no podrán acceder a las zonas prohibidas de Valencia
Acceso al Área de Prioridad Residencial de Ciutat Vella Nord. / JAVIER SERER

Els cotxes més contaminants no podran circular des de finals de 2023 per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de València. Això és una cosa que ja es coneixia. Tanmateix, en el nou contracte licitat per l’Ajuntament per a implantar el sistema que permetrà gestionar i controlar el trànsit per les àrees de baixa emissió s’ha inclòs una novetat.

La ciutat classificarà els cotxes que accedisquen a les diferents àrees en tres llistes: blanca, grisa i negra. Aquestes llistes es realitzaran d’acord amb la classificació i etiquetes de la Direcció General de Trànsit, que designen cada cotxe per ser més o menys antic i contaminant.

Segons arreplega el diari Levante EMV, a l’hora de posar les sancions es generarà diàriament una llista de vehicles prohibits, sancionables o llesta grisa. Aqueixa llista es carregarà en els 93 Punts de Control de la ZBE i les seues 274 càmeres. Aquestes registraran les infraccions durant el dia en acarar les matrícules que hagen passat sota el seu àmbit de visió. Després, es remetran les infraccions al Centre de Procesament de dades (CPD) del Centre de Gestió de Trànsit.

Diferències entre la llista blanca, grisa i negra 

  • Llista blanca. Figuraran els turismes, furgonetes i motos que sí que podran circular per les àrees de la ZBE per ser menys contaminants. Seran cotxes elèctrics, híbrids o de gasolina fabricats recentment. També podran circular els vehicles policials, les ambulàncies o els vehicles de bomber.
  • Llesta grisa. Inclourà vehicles de més antiguitat, motors dièsel i els de gasolina més contaminants. A més, estarà formada per les matrícules que no podran accedir a una àrea concreta de la ZBE.
  • Llista negra. Seran els classificats per motius de seguretat. Són aquells cotxes que puguen haver sigut robats o s’hagen utilitzat en algun delicte. En el cas dels cotxes de la llista negra es pretén incorporar en el sistema una alerta immediata per a la Policia Local. S’avisarà així que aqueix cotxe ha entrat a la ciutat.

D’aquesta manera, el sistema de control i gestió del trànsit en la Zona de Baixes Emissions compte amb un nou avanç per a millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.