Línea
Diseño de la futura Línea 10 de Metrovalencia en su paso por la Ciutat de les Arts.

Després d’anys d’espera i retards en el projecte, pròximament la Línia 10 de Metrovalencia tirarà a rodar. Una nova connexió que permetrà unir el centre de la ciutat amb el barri de Natzaret passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Amb un recorregut de 5,3 quilòmetres, la línia comptarà amb 8 estacions i parades: 3 subterrànies i 5 en superfície. Alacant, Russafa, Amado Granell/Montolivet, Quatre Carreres, Ciutat de les Arts i les Ciencies/Justícia, Oceanogràfic, Moreres i Natzaret són els noms de cadascuna d’elles.

A més, estarà connectada amb la resta de les línies de metro a través de dos passarel·les per als vianants. La primera comunicarà les parades d’Alacant i Xátiva amb un túnel de 260 metres de llarg per a unir tots dos vestíbuls amb tapissos rodants. La segona connectarà les parades Alacant i Bailèn. Per a això s’aprofitarà la passarel·la per als vianants que creua el túnel de Germanías i que actualment està en desús.

La finalització de la Línia 10 suposa una inversió d’aproximadament 50 milions d’euros. A aquests caldria sumar-li els al voltant de 30 milions més que es gastaran en les connexions per als vianants i els més de 200 milions d’euros que s’havien gastat abans de la paralització de l’obres en 2011.

ARCADI ESPAÑA PREVEU LA SEUA OBERTURA EN AQUESTA PRIMAVERA

En aquests moments, quasi ningú discuteix els terminis. Primavera de 2022 és una data realista vist l’avanç de les obres. La rematada de les instal·lacions subterrànies, els treballs d’adequació dels trams en superfície i l’electrificació de la línies són ara les principals tasques. Juntament amb elles, s’avança en la senyalització, la seguretat i la rematada de les estacions.

Arcadi España en la presentació de la nova targeta de transport SUMA dins de la parada Amado Granell .

A més, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha donat bones notícies respecte a la seua inauguració. “Les obres estan molt avançades i s’espera que aquesta primavera siga una realitat, depenent del que tarden les proves de seguretat, a més de les futures L11 i L12”.

AMPLIACIÓ DE LA LÍNIA 10

No obstant això, la Línia 10 de Metrovalencia no estarà acabada quan entre en funcionament. En aqueix moment començaran les obres d’ampliació d’aquesta. Això suposarà la connexió amb tota la façana marítima. Així, continuarà el seu trajecte des de Natzaret fins al Grau-Canyamelar pel port i la marina.

plano línea 12 metrovalencia
Disseny de la pròxima Línia 12 de Metrovalencia.

Aprofitant el desenvolupament de la Línia 10, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), va presentar fa uns mesos les pròximes dos apostes de futur: les línies 11 i 12.

La primera connectarà la ciutat de les Arts i les Ciències amb la Marina Real passant per l’avinguda de França i la de Menorca. La seua construcció s’espera siga simultània a l’ampliació de la Línia 10. Per part seua, la Línia 12, comunicarà l’estació d’Alacant i amb l’Hospital de la Fe. Aquesta es troba encara en estudi i es preveu que entre en funcionament en 2025.