mujeres

La lluita per la igualtat social d’homes i dones és una de les claus del desenvolupament i evolució del món modern. Però, en una societat en la qual les diferències salarials i socials continuen estant tan patents, fenòmens com la “taxa rosa” o “pink tax”, el “impost de gènere” aplicat a molts productes femenins, i el seu increment al llarg dels anys, continuen suposant un gran obstacle per a esta transformació de la societat.

La taxa rosa és un impost de gènere que consisteix que el preu d’alguns productes és més elevat en la seua versió femenina. El cost extra de ser dona es fa patent en productes d’ús tan habitual i quotidià com les fragàncies. Esta situació de desigualtat no solament no ha millorat amb els anys, sinó que la bretxa de preus entre els productes destinats a homes i dones s’ha incrementat.

Durant anys, en el marc de l’estudi sobre la taxa rosa publicat per l’Oficina de Consum de Nova York en 2016, idealo.es ha estudiat la diferència de preu per gènere en productes d’aquest tipus, determinant un preocupant increment exponencial de la “taxa rosa”, específicament en l’àrea de perfumería.

La taxa rosa a Espanya

En 2018, i després de l’anàlisi de les fragàncies més cercades de 25 marques diferents, l’estudi d’idealo revela que el 73,68% de les versions femenines d’aquests productes són més cars que la seua versió per a homes. El preu mitjà de les fragàncies femenines analitzades és de 0,66 € per mil·lilitre, 8 cèntims d’euro per damunt de les seues versions masculines (0,57 € per mil·lilitre), la qual cosa suposa una diferència mitjana un 347% major que en 2016, quan el preu dels productes femenins era 2,3 cèntims per mil·lilitre més car que el dels homes.

La igualtat de preus també s’ha vist afectada de forma negativa: en 2016, el 12% de les fragàncies analitzades es podia adquirir al mateix preu, enfront de solo el 7,89% de les mateixes en 2018, un descens de més d’un 4%. Sí s’ha reduït, per part seua, el nombre de fragàncies la versió masculina de les quals té un preu més elevat, des d’un 27% del total de productes analitzats en 2016 fins a un 18,42% en 2018.

La diferència de preus per gènere a Europa en 2018

Però este impost de gènere no es troba únicament a Espanya, sinó que transcendeix a nivell internacional. De cara a analitzar la seua presència a nivell europeu, idealo ha analitzat les diferències de preus dels 100 perfums més cercats amb variants per a home i dona als països on idealo està present: Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Alemanya. En tots els països analitzats s’aprecia aquesta diferència de preu en l’àrea de la perfumeria, sent el preu sempre major en el cas de la versió femenina del mateix producte.

La diferència de preus a nivell europeu demostra que les dones sempre ixen desfavorides en matèries de perfumeria, amb els preus mitjans de productes femenins sent sempre entre un 6% i un 8% més cars per a les dones. El país on la disparitat de preu és major és França, on el cost mitjà per a les dones és un 9% major. Alemanya, amb una diferència mitjana del 6% entre la versió femenina i masculina de les fragàncies, és el país que es posiciona com més igualitari en matèria de preus en fragàncies i aigües de colònia.

Reyes Martí volverá a disparar la mascletà del Día de la Mujer

Conoce a los tres alicantinos aspirantes a Cocinero Revelación 2019

El doctor Pedro Cavadas se estrena este martes en El Hormiguero