Marina
Mural paseo elevado de La Marina de Valencia.

Murs, jardineres, papereres, bancs, pals… qualsevol element de la Marina de València pot convertir-se en suport per a l’expressió artística. La dàrsena històrica s’està omplint de creativitat amb les diferents intervencions de transformació de l’espai públic com les artístic-poètiques de LUCE o un gran mural de JLETSO.

“Essència Mediterrània” és el nom del mural de l’artista JLETSO, en col·laboració amb l’associació valenciana ZEDRE Art mural i cultura urbana. Se situa en el passeig elevat de l’espigó nord, mesura 75 metres de llarg i 5 metres d’alt i està inspirat en els costums d’una vida que mira al mar.

Esta obra se suma a altres intervencions creatives realitzades en els últims mesos per artistes locals com La Nena Wapa, Vicent Orts o Lluís Salvador qui, actualment, es troba “acolorint La Marina per a aportar vida i treure un somriure a la gent.”

Lluis Salvador pintando papeleras de la Marina.

I així, durant tot l’any, els visitants de La Marina de València aniran sorprenent-se amb papereres, bancs, jardineres o pals convertits en llenços urbans. Com les columnes de ferro on l’artista valencià LUCE està plasmant els versos marins escrits per la seua iaia Maruja.

LUCE, una de les signatures que més petjada ha deixat en la geografia urbana de València, és el primer artista del Programa Artista en Residència, un projecte amb el qual el Consorci València 2007 dotarà de recursos a creadors perquè, durant un període de tres a sis mesos, desenvolupen intervencions artístiques que enriquisquen el paisatge de La Marina de València.

Plantación de arboles en La Marina.

Una marina més verda

El departament d’Estratègia de l’Espai Públic de La Marina de València és el responsable de l’activació i millora de l’espai a través d’actuacions com esta o unes altres com el Pla d’Arbratge.

Durant la setmana passada, en diversos punts del recinte marítim es van plantar 200 arbres de deu espècies diferents que creen ja una marina més verda i confortable. La iniciativa va culminar el dissabte amb una plantació col·lectiva en la qual van participar 40 xiquetes i xiquets. El matí d’educació mediambiental ha deixat 25 arbres nous que creixeran al costat dels xicotets jardiners/es que els van plantar.