La remodelació de la plaça de la Reina, que s’executarà l’any que ve, permetrà guanyar per a la ciutadania part de la plaça de l’Ajuntament, que es reservarà per a ús de vianants. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha anunciat hui esta iniciativa, que s’efectuarà en coordinació amb la Regidoria de Desenvolupament Urbà Sostenible i que comptarà amb la supervisió i col·laboració dels col·legis professionals d’Arquitectes i d’Enginyers de Camins i la Regidoria de Participació Ciutadana.

Així ho ha explicat el regidor Grezzi este matí, i ha destacat que les obres previstes a la plaça de la Reina “suposaran la desviació de tot el trànsit rodat que entra pel carrer de la Pau al carrer del Poeta Querol, i això deixarà lliure de trànsit durant mesos el tram final dels carrers de la Pau i de Sant Vicent; és a dir, que el trànsit que arriba a la plaça de l’Ajuntament des del nord es veurà reduït en pràcticament el 100 %”.

“Per eixe motiu”, ha continuat l’edil, “l’any que ve, aprofitant l’obra de la plaça de la Reina i les circumstàncies descrites, el Servici de Mobilitat Sostenible realitzarà una actuació per a guanyar espai de vianants a la plaça de l’Ajuntament”.

Grezzi ha explicat que, quan s’observen les afeccions al trànsit que tindrien les obres a la plaça de la Reina, “hi havia dos opcions: abordar-ho com un cas aïllat i no aprofitar-ho, la qual cosa generaria altres afeccions més avant; o fer un pla global en tot el centre de la ciutat per a millorar-lo i generar les molèsties imprescindibles i aplicar-ne els beneficis com més prompte millor. I triem esta segona opció”.

L’operació es realitzarà per mitjà d’una actuació blana, d’urbanisme tàctic, “de la mateixa manera que fa ja molts anys es va iniciar la conversió en área de vianants de Times Square, a Nova York, que va marcar el camí a la resta de ciutats del món”, ha recordat el delegat. Així mateix, i amb l’objectiu d’obtindre el resultat estètic més satisfactori, l’Ajuntament realitzarà en els pròxims mesos una convocatòria amb la col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana i dels col·legis professionals d’Arquitectes i d’Enginyers de Camins, Canals i Ports per al disseny d’una actuació “transitòria, blana, flexible, efímera i reversible” per a la conversió en área de vianants de part de la plaça de l’Ajuntament de València, prèviament a la futura reurbanització definitiva.
L’Ajuntament realitzarà la convocatòria pròximament, i els col·legis d’Arquitectes i d’Enginyers de Camins, Canals i Ports col·laboraran en la difusió de la convocatòria entre els seus professionals. A més, les propostes rebudes es valoraran també amb l’assessorament de les dos institucions col·legiades. Es preveu que l’actuació puga ser determinada i dissenyada a principi de l’any 2018, de manera que l’execució siga possible a partir del mes d’abril d’eixe any, 2018.

POSAR EN VALOR LES PLACES DE LA CIUTAT

L’espai de la plaça de l’Ajuntament que deixarà de ser calçada per a ser plaça de vianants comprén tot el viari entre les actuals places centrals i les voreres oest de la plaça des del carrer de Sant Vicent fins a Periodista Azzati, de manera que l’espai frontal de l’Ajuntament serà completament de vianants i s’acabarà amb l’ús de la principal plaça de la ciutat com una rotonda. Esta actuació va en la línia de “recuperar i posar en valor les places de la ciutat, unes places que ara són rotondes en molts casos, i la intervenció de les quals és”, ha subratllat el regidor, “uns dels senyals d’identitat per a les instàncies competents del govern municipal”.

Grezzi ha recordat que no es preveu escometre durant esta legislatura una urbanització definitiva de la plaça de l’Ajuntament, “però no podíem desaprofitar que l’obra de la plaça de la Reina deixe la de l’Ajuntament sense bona part del seu trànsit actual per a avançar en esta actuació, que és un desig de moltíssims ciutadans”. De fet, ha recordat el regidor, la iniciativa està plantejada en el Pla de mobilitat urbana, sostenible subscrit per l’Ajuntament el 2013 (en el pla “Centre de millores de vianants”), “i coincidix amb els objectius que es va plantejar este govern a principi d’esta legislatura en matèria de sostenibilitat i dignificació dels nostres espais més emblemàtics”.

L’actuació global de la plaça, que es pretén impulsar en el pròxim mandat, “haurà de ser fruit d’un debat molt més ampli, que s’articularà i coordinarà entre l’Àrea de Mobilitat Sostenible i la Regidoria de Desenvolupament Urbà”, ha afegit Grezzi.

El regidor ha agraït “l’esforç dels tècnics municipals durant molts mesos, així com el suport i l’acompanyament final del Col·legi d’Enginyers de Camins i del Col·legi d’Arquitectes, que posarà el colofó estètic a una actuació tan important per a la nostra ciutat”.