CRISTINA CORREDERA. Quantes vegades acaba la setmana i no recordem el que hem gastat? No podem retenir totes les despeses al nostre cap, és humanament impossible i econòmicament poc rendible.

Així, que en els temps que corren on els preus cada vegada són més alts i els dubtes sobre la viabilitat de tenir una pensió quan ens jubilem van en augment, el millor és anar estalviant. Les dades anuals de l’Institut Nacional d’estadística reflecteixen la taxa d’estalvi de les llars en 2018 va descendir al 4,9% la més baixa de la història, sis dècimes menys que en 2017. No obstant això, les xifres de l’últim trimestre demostren que la preocupació per la crisi que s’acosta està frenant la despesa i augmentant l’estalvi dels espanyols. Ja que, la taxa d’estalvi de les llars en el segon trimestre d’enguany va ser del 19,3% de la seua renda disponible, superior al 16,3% del mateix trimestre de l’any anterior.

Ens arriba des del Japó una tàctica amb la qual pots estalviar fins al 33% del teu salari gràcies a la planificació. Conegut pel nom de Kakebo “llibre de finances de la llar”, és un mètode que necessita força de voluntat i no suposa un sacrifici econòmic gran.

En què consisteix?

És una llibreta en el qual apuntes totes les teues despeses diàries, fins els quals et semblen més insignificants. Una bona manera de recordar tots els pagaments pot ser guardar tots els tiquets o anar apuntant en el mòbil el que vas gastant per a, en arribar a casa, anotar-los en el Kakebo de forma organitzada.

Seguint aquest mètode hem de dividir les nostres despeses en quatre categories:

  • Supervivència: el menjar, el lloguer, el transport i tot el necessari per a viure.
  • Opcional: són les despeses relatives a l’oci com prendre alguna cosa, compres de roba, eixides amb amics, etcètera.
  • Cultura: com les visites a museus, concerts o entrades de cinema.
  • Extres: són les despeses imprevistes que poden sorgir en qualsevol moment, com la reparació del teu cotxe, un regal de noces, una multa, etcètera.

Quina és la seua utilitat?

Això ens serveix per a ser conscients de tot el que gastem i visualitzar possibles canvis en la nostra economia. D’aquesta manera, podem detectar despeses innecessàries com la inscripció al gimnàs al qual no anem, donar de baixa subscripcions que ja no utilitzem i un llarg etcètera que ens permet optimitzar el nostre estalvi.

Aprendre d’altres cultures pot beneficiar-nos en molts casos com aquest. El ritme frenètic del dia a dia ens impedeix veure l’economia de la nostra llar està fora de tot ordre. Aquest mètode japonès demostra dedicant-li uns minuts en finalitzar el dia podem arribar aconseguir estalviar gran part del nostre salari al mes.

El mètode del sobre, complement del Kakebo

Això no és tot, una altra manera d’ajudar el teu estalvi és el mètode del sobre. Aquest mètode limita la despesa en oci. Consisteix a guardar en un sobre o una guardiola a principi de mes una quantitat planificada a aquesta partida. En fer-ho abans que comence la despesa mensual, en la teua planificació ja no comptes amb aqueixos diners que has apartat, per la qual cosa vius com si no comptares amb això. El bo, és que certament aqueixos diners continua sent teu, gràcies al mètode no l’has malbaratat innecessàriament i podràs comptar amb això en el futur.