juguetes

La generació alfa, que comprèn als xiquets i xiquetes nascuts a partir de 2010, no abandona els joguets reals, que són aquells que es desvinculen de les pantalles, fomenten la multisensorialidad i la interacció social, com les cases de nines, les cocinitas o les manualitats. Així es desprèn de l’I Mapa del Joguet elaborat per Imaginarium que arreplega les dades dels joguets més demandats en les 17 comunitats i en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Tal com exposa Imma Marín,experta en joc i educació i membre del Comitè d’Experts d’Imaginarium: “Ara i sempre el joc real és i ha sigut un element fonamental en el desenvolupament de les persones. Imprescindible per a un sa i harmoniós creixement. Un xiquet que juga és un xiquet sa”.

D’esta manera, els joguets relacionats amb el desenvolupament de la imaginació i focalitzats en l’adopció de rols com les professions tenen especial incidència a País Basc, Balears, Astúries, Ceuta i Castella i Lleó, com els kits de professions, màquines de cosir i cocinitas.

També lideren les vendes de joguets aquells que permeten estimular les capacitats creatives i artístiques dels més xicotets. En aquesta línia, els joguets musicals tenen el seu principal enclavament a Melilla, mentre que els relacionats amb la pintura i les manualitats són més sol·licitats per xiquets i xiquetes de La Rioja, Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Madrid.

Les comunitats autònomes que prioritzen les demandes de joguets per a la primera infància, són Aragó i Murcia amb joguets vinculats al babyfitness i al desenvolupament d’habilitats com la motricitat fina, respectivament.

A Galícia, els xiquets preferixen jugar amb joguets que els permeten descobrir la naturalesa i juga a l’aire lliure; a Extremadura, Illes Canàries i Catalunya, ho fan amb vehicles com a motos i cotxes; i en el cas d’Andalusia, Cantàbria i la Comunitat Foral de Navarra els joguets que més es venen són les cases de nines, els jocs de taula i les construccions, respectivament.