La Unió Europea ha establit quin tipus de projectes són finançables per a captar els Fons Europeus. Per a captar aquests fons, la Generalitat Valenciana està treballant en l’Estratègia Valenciana per a la Recuperació amb la qual s’esperen adquirir 14.000 milions d’euros.

Juan Ángel Poyatos, director general de Coordinació de l’Acció del Govern de la Generalitat, concreta en 7 Al Dia en què consisteix aquesta estratègia i quines són les línies que ha marcat la Unió Europea.

Ja es coneix la lletra xicoteta dels Fons Europeus? Quan es posaran en marxa les convocatòries?

Anem sabent a poc a poc més coses. De moment ja coneixem quin tipus de projectes rebran ajuda europea i quins tipus de línies. Esperem que tota la maquinària europea estiga en ple funcionament per al mes de maig.

El repte passa ara per dissenyar els projectes per a tenir-los preparats. S’estan fent els deures en la Comunitat?

Estem millor preparats que altres comunitats autònomes. Abans de la pandèmia comencem a treballar conscients del volum de recursos que poden arribar-nos. Des de llavors estem constantment reunits tant amb empresaris com amb el Govern d’Espala perquè quan isquen les convocatòries aquesta primavera estiguen el més adaptades possibles a la realitat valenciana. D’aquesta manera tractem d’anticipar-nos per a quan isquen les línies estar el millor preparats possibles.

Europa marcarà les línies. On considera la UE que està el futur?

Europa marca dos grans línies. D’una banda, la digitalització. Tant de les empreses com de l’educació. El nostre sistema educatiu no està tan digitalitzat com per a afrontar aquesta situació del coronavirus. També la digitalització de la sanitat quant a l’ús de les noves tecnologies per a tenir una millor atenció mèdica. Així mateix, la digitalització de l’administració pública. Els Ajuntaments han d’estar adaptats a aqueixa nova era.

D’altra banda, la Unió Europea marca la línia de la sostenibilitat. Consumir menys recursos i contaminar menys, que les nostres empreses competisquen en el mercat global per ser les més eficients i les més verdes.

En quines línies està treballant la Generalitat

Estem treballant en un entorn en el qual les línies encara no estan escrites. S’està construint mentre estem avançant, però no podem quedar-nos de braços plegats. El treball que s’està fent des de fins i tot abans que arribaren aqueixos fons fa estar en una bona predisposició. Per les converses que hem tingut amb el Govern d’Espanya, la Generalitat està fent els deures. Estem en una posició immillorable.

L’Oficina Valenciana de Recuperació ajudarà les Pimes amb els fons europeus. De quina manera? Com està funcionant?

El Govern d’Espanya i la Generalitat vol que els recursos arriben als Pimes. Per als projectes de les grans empreses s’obliga al fet que hi haja una quantitat mínima de Pimes que participen en el projecte. A més, hi haurà recursos i línies específiques per a Pimes. No podem permetre que aquests recursos se centren només en l’IBEX35.