FALLAS | Una joven pide vestirse de saragüells para salir en la Ofrenda
Laura y Alicia

Laura i Alicia són dos joves valencianes de 22 i 21 anys respectivament. Ambdues es declaren amants de les Falles, un amor que comparteixen des que van iniciar la seua relació fa ja dos anys.

Ara el seu desig és desfilar en l’Ofrena de Falles com a parella però amb una condició: que Laura puga lluir la indumentària de saragüells, és a dir, el vestit regional dels fallers.

“M’agradaria que Laura poguera traure’m del braç en l’exaltació, poguera acompanyar-me en l’Ofrena a la Verge… Però no pot. Només en les cercaviles, que no són oficials, i només van en fila les persones amb indumentària ‘femenina’. Les persones d’indumentària ‘masculina’ van darrere -o davant-, però sempre separats (menys en alguns casos)”, ha explicat la mateixa Alicia, fallera de la comissió Castelló-Sogorb, per mitjà d’uns tuits que s’han fet virals.

QUÈ DIU EL REGLAMENT SOBRE LA VESTIMENTA FALLERA?

Hui dia el desig d’Alicia i Laura és impossible de complir. Fer-ho implica anar contra el reglament de Junta Central Fallera i portar a la pròpia comissió a cometre una sanció.

Segons l’article 64 dels estatuts oficials, el faller ha d’utilitzar “el vestit instituït en l’IV Congrés General Faller o qualsevol vestit tradicional valencià”. En el cas de les falleres, aquestes han de “lluir el tradicional vestit de Valenciana”.

A més, se suma una altra condició de Junta Central Fallera: “queda terminantment prohibida la utilització de peces que no siguen concordes a la indumentària tradicional fallera expressada anteriorment. Així mateix, no es permetrà la utilització de peces masculines per falleres, en actes oficials, amb independència del càrrec que ocupen”.

“ÉS HEAVY NO GAUDIR LES FALLES AMB LA DONA DE LA MEUA VIDA”

Alicia ha assenyalat semblar-li “bastant heavy i incongruent en ple s.XXI” que una persona no puga triar quin vestit regional posar-se. “La meua núvia, Laura, pel fet de ser una dona, ha de vestir-se amb la indumentària ‘femenina’ sense sentir-se còmoda ni ara ni mai. Ni amb el referit a la indumentària valenciana ni vestida de particular”.

“Per què Laura, no es pot posar en un acte oficial un Saragüell o un Torrentí si no està faltant en cap moment a la indumentària valenciana? Per què l’han de sancionar? Però, no obstant això, ve a una exaltació un president d’una comissió vestit amb blusón i no passa res quan ell sí que està faltant la indumentària. Per què de particular una dona pot portar pantalons però vestida de valenciana ha de portar falda?”.

Alicia ha reivindicat que el reglament puga revisar-se. “Em sembla HEAVY que hui dia no puga gaudir la nostra festa amb la dona de la meua vida. Em sembla HEAVY que això porte sanció”.

Abans d’acabar, la jove ha deixat clar que “adora” la festa valenciana i assegura entendre que és una tradició. No obstant això, matisa que “la societat evoluciona i les tradicions també poden fer-ho, sense perdre la seua essència”.