La portaveu adjunt del PP, Mª José Catalá, ha passat pel plató del programa Àgora per a analitzar l’actualitat política a pocs mesos de les pròximes eleccions. Catalá ha criticat durament a la vicepresidenta Mònica Oltra per la seua gestió en els assumptes de Benestar Social i ha ressaltat, de nou, que el millor candidat per a l’alcaldia de València és Esteban González-Pons.

Sabem qui serà el candidat o candidata a l’alcaldia de València per part del PP? Perquè esperàvem que en l’acte de Casado es diguera el nom i no va anar així.

Això em solen preguntar i jo responc sempre el mateix, perquè a més li tinc por a les interpretacions de després ja que s’ha publicat en alguna ocasió que fins i tot m’he oferit a ser-ho i no és veritat.

És veritat que aquest cap de setmana no es va dir el nom del candidat i va haver-hi certa expectació per si en aqueix acte de Pablo Casado es deia. I no es va dir perquè hi ha un debat molt  obert sobre aquest tema. Es diu que Esteban González-Pons no vol venir i sona al fet que menysprea València. I res més lluny de la realitat perquè Esteban està molt en contacte amb València encara que està fent un paper molt important en el Parlament Europeu.

Mª José Catlá amb la cap d’informatius, Sylvia Costa.

Per tant Quina és la seua opinió sobre aquest tema?

El millor candidat és Esteban González-Pons i crec que no hi ha alternativa possible. Estem en temps de descompte, l’eleccions estan molt a la vora i necessitem recuperar l’alcaldia de València i que està a l’abast del Partit Popular.

Què li sembla tot el que està succeint amb tot el tema dels màsters de Casado o Montón?

Aquesta és molt injust per a l’àmbit universitari. Dit això, he vist una mutació en el discurs del Botànic referent a aquest tema perquè en l’època en la qual jo era portaveu del Consell, PSV i Compromís parlaven d’exemplaritat i havíem de cessar a tothom per tot. Després s’ha vist les actuacions dels dos ministre valencians de Pedro Sánchez que no han ajudat molt en la reputació de la Comunitat Valenciana, per no parlar del cas de Jorge Rodríguez com a expresident de la Diputació. El PSOE ha modulat el discurs com ha volgut i mentre nosaltres cessem en el seu moment, de manera injusta, a algun dels nostres càrrecs, la resta no ho ha fet mai.

I com afecta #això als partits i als ciutadans?

Els partits haurien de ser molt exigents en la designació dels seus càrrecs perquè #això és com en les campanyes d’Estats Units que hi ha una persona que decideix si és exemplar perquè siga candidat o no. Però ací entren els mitjans de comunicació que tenen un paper fonamental perquè no tot val per a desacreditar al polític de torn i els ciutadans han de ser molt exigents en el vot.

Catalá junt a Sylvia Costa, Eduardo Alcalde y Vicent Climent en els platós d’Àgora.

És vostè últimament l’assot de la vicepresidenta Mònica Oltra.

Oltra té dies de fúria i escriu tweets insòlits contra la consellera de Justícia, Gabriela Bravo o contra mi responent alguna qüestió. I continue pensant que la vicepresidenta no pot amagar-se darrere de la crítica a l’oposició. Ella té una responsabilitat en el tema dels menors que estan en els Centres en condicions qüestionables

Perquè Oltra sempre ha pensat ser la Robin Hood dels necessitats i no desconeixia totes les situacions a les quals es podria enfrontar. La gestió en matèria social ha de ser molt discreta, molt diligent, de molt de treball, de molt de treball i sense comptar amb els focus, llums i càmeres perquè en el fons, quan tu et dediques a #això, no estàs ací per a brillar si no per a treballar.

És veritat que ella s’ha centrat en una part social que li pot donar més vots que unes altres. És a dir, s’ha donat molta pressa en el tema de la dependència als Ajuntaments, per exemple, que en el tema dels menors, perquè aquests no voten. I #això es nota.

Passem ara a un pla més personal. Troba a faltar la política local?

Bé, és veritat que en la política local aconsegueixes un rèdit de la gent molt més immediat perquè els efectes del teu treball es noten de seguida en els teus veïns. L’autonòmica veus que el teu treball tarda més a realitzar-se per no parlar de la política nacional que et permet ser testimoni dels grans debats. Pel que totes les àrees de la política tenen les seues parts molt bones i les seues parts dolentes.

Un ‘selfie’ entre Vicent Climent, Sylvia Costa, Eduardo Alcalde y Mª José Catalá. .

Està més còmoda en l’oposició que governant?

Es té menys responsabilitat i es pateix una mica menys. Es gaudeix més en altres nivells com el debat, els discursos, l’oratòria

Quan arriben les eleccions es deixa de costat el pla personal o ha de fomentar-se més per a poder dur l’estrès d’un període electoral?

En política, el de la vida persones, es porta fatal. Tens molt embolic d’horari perquè tens debats a la nit, tens cites ineludibles que pel teu càrrec has d’acudir pel que el teu horari no és fix. Però és veritat que estant en l’oposició he guanyat molt de temps per a mi i la meua família que em permet, fins i tot, planificar algun pont.