El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat aquest dilluns la programació de la setmana del 9 d’Octubre, així com el cartell que enguany representarà la festa de tots els valencians i valencianes.
El cap del Consell ha destacat la importància del Dia de la Comunitat Valenciana i de la participació de tots els ciutadans i ciutadanes en els actes programats, ja que serveixen per «enfortir la nostra unitat per reivindicar allò que mereixem com a poble».
En aquest sentit, Puig ha fet una crida per «superar els nostres problemes, les nostres discriminacions, per no acceptar allò que no ens correpon». «El 9 d’Octubre és un moment de festa i reivindicació, d’estar junts i d’afrontar els propers mesos, que seran definitius en la superació de les nostres hipoteques», ha afegit el president.
Per tercer any consecutiu el cartell que anuncia el 9 d’Octubre ha estat elaborat per professionals valencians triats mitjançant una crida a projecte. Enguany, el jurat professional va escollir la il·lustradora Mar Hernández ‘Malota’ i el dissenyador Jordi Ferrándiz ‘Bestiola’ per definir la imatge corporativa, no sols de la Generalitat, sinó també de les tres capitals valencianes.
Per primera vegada, la Generalitat i els ajuntaments d’Alacant, Castelló i València compartiran una imatge comuna gràcies al treball de Hernández i Ferrándiz,que, mantenint la idea que s’inicià el 2015, continua amb el 9 com element bàsic del disseny. El conjunt del disseny inclou un cartell bàsic per a tota la Comunitat Valenciana i tres versions personalitzades per a cada ciutat, de manera que tots els valencians i valencianes es vegen reconeguts en el cartell que celebra el seu dia.
Com ja és tradició des de 2015, les portes de la seu del Consell es tornaran a obrir per a tota la ciutadania, que podrà visitar-lo. A més, enguany el Palau tindrà un amfitrió especial: el Rei Jaume I ha convidat a tots els valencians i valencianes a conéixer la seu del Govern valencià, així com a participar en les activitats programades per tot el territori. Ho ha fet en un vídeo que també s’ha donat a conéixer en el transcurs de la presentació.
En aquest, el Rei Jaume I, encarnat per l’actor Eugeni Alemany, recorre les estances històriques del Palau i, amb el seu popular sentit de l’humor, anima els valencians i les valencianes a ser partícips de la commemoració de la data fundacional de la Comunitat Valenciana.
El propi Rei En Jaume ‘en persona’ rebrà els visitants que acudisquen el diumenge dia 1 d’octubre a la primera jornada de portes obertes i acompanyarà els ciutadans en el viatge per conéixer la seu de la Generalitat.
Música, visites, foc i literatura
La programació, que s’enceta el dia 1 d’octubre i s’allargarà fins el dia 9, consta de nombrosos actes de caràcter cultural.
El mateix dia 1 es reviurà una nova edició de ‘9 Palaus per al 9 d’Octubre’. Durant tot el dia, els palaus de la Generalitat, de l’Almirall (i els Banys), dels Borja, de la Batllia, del Marqués de la Scala, dels Català de Valeriola, del Marqués de Malferit, dels Mercader i d’En Bou, estaran oberts al públic que els podrà visitar de forma lliure. Els qui no puguen visitar eixe dia els ‘9 Palaus per al 9 d’octubre’ ho podran fer el següent cap de setmana, dies 7 i 8 d’octubre.
A més de les jornades de portes obertes, tots els matins de dilluns a divendres més de 3.000 xiquets i xiquetes de col·legis de primària de tota la Comunitat Valenciana coneixeran el palau per dins.
La programació inclourà cercaviles de bandes de música a Alacant, Castelló i València, una exposició al Palau de la Generalitat sobre la figura de l’escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez, actuacions de contacontes al Menador Espai Cultural de Castelló, espectacles per a menuts sobre el Tirant o el rei Jaume I, concerts de la Berklee o l’actuació de Sole Giménez al Palau o de Dani Miquel al teatre Arniches d’Alacant, entre moltes altres activitats.
A més a més, durant el cap de setmana del 7 i del 8 d’octubre, els carrers i places al voltant del Palau acolliran distintes actuacions musicals i teatrals a l’aire lliure, que tindran en la Nit Màgica el seu punt més àlgid, que inclourà la segona edició del videomapping, projectada sobre la façana de la torre vella del Palau, un correfocs pels carrers del centre històric a càrrec de Xarxa Teatre i els tradicionals castells de focs artificials, que ompliran el cel de color i llum tant a València, com a Castelló i a Alacant, així com a nombrosos pobles i ciutats de tota la Comunitat Valenciana.