El Jardín del Turia cumple 35 años con el impulso del Parque de Desembocadura
Ámbito del futuro Parque de Desembocadura.

La finalització de l’enjardinament del Jardí del Túria, que ara celebra el seu 35 aniversari, avança cap al futur. Aquest divendres la Junta de Govern aprovarà les bases del concurs internacional de projectes per a crear el Parc de Desembocadura.

Amb aquesta nova zona verda a la ciutat, el Jardí del Túria es convertirà en el parc urbà més llarg d’Europa. Aquest començarà al Parc de Capçalera i acabarà en el futur Parc de Desembocadura.

L’alcalde, Joan Ribó, ha remarcat l’objectiu de “desenvolupar una façana marítima més verda i blava”. A més, la proposta cerca “millorar la transició ciutat-port, especialment en el barri de Natzaret”. De la mateixa manera, Ribó ha insistit en la nova infraestructura verda “en contraposició a les grues i el ciment” actual.

L’àmbit d’actuació comprèn un total de 25,3 hectàrees, des del pont de L’Assut de l’Or fins a Natzaret, i una inversió de 35 milions d’euros. L’equip seleccionat s’encarregarà de la redacció del projecte i de la direcció de les obres de la primera fase. Aquesta contemplarà l’actuació de les 9,3 hectàrees cedides pel port amb un pressupost de 15 milions d’euros, dels quals l’Autoritat Portuària aportarà 13,5 milions.

Les quatre àrees d’actuació del Parc de Desembocadura.

En total s’engloben quatre àrees en un únic projecte paisatgístic que suposa una solució per als últims trams del Jardí del Túria i que connecta amb els sector urbanístics de França; Ciutat de les Arts i les Ciències; Moreres-II; Cocoters i Grau.

AIXÍ SERÀ EL CONCURS D’IDEES PER A CREAR EL NOU PARC

El concurs d’idees es farà en dos fases i serà anònim. En la primera, les candidatures tindran 30 dies per a inscriure’s. En la segona, disposaran de 60 dies per a formalitzar les propostes. El jurat triarà cinc, que rebran 12.100 euros cadascuna.

A més, s’atorgaran dos premis de 6.000 euros d’accèssit. Finalment, el jurat seleccionarà al guanyador entre els cinc finalistes, que s’encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase. S’estima un termini de vuit mesos per a la redacció del projecte des que se signe el contracte i un termini d’execució de 24 mesos des de l’adjudicació.

Intervindrà un jurat paritari integrat per experts; tècnics dels serveis municipals implicats; la Autoritat Portuària de València; una especialista en enfocament de gènere i, com a novetat, una persona designada per la Federació d’Associacions de Veïns de València. També participaran, amb veu però sense vot, la Universitat Politècnica de València; la Universitat de València i el Consorci València 2007.