ivam
José Miguel G.Cortés, Director IVAM

José Miguel G. Cortès, nascut a València, és professor, historiador de l’art, comissari, crític d’art i des de 2014 director de l’IVAM. En les seues paraules es nota aqueix amor incondicional per l’art, però sobretot, un repte, que la gent s’acoste al museu a deixar-se sorprendre, a conèixer i a gaudir.

L’IVAM ha complit ja els 30 anys. Com diria que ha evolucionat?

30 anys ja és una quantitat d’anys considerable. Ha tingut moments millors i pitjors. L’important de celebrar 30 anys no és sol mirar al passat, sinó mirar al futur. L’important és mirar al futur i veure de quina manera volem construir un IVAM , com a mínim, per als 30 anys següents.

L’IVAM és avui dia un museu consolidat i possiblement és el segon museu públic d’aquest país d’art modern i contemporani. Podem estar contents que l’IVAM és un museu sòlid, consolidat, i que l’ha de fer és plantejar-se el futur per a les pròximes dècades. Un futur que portarà nous canvis, noves possibilitats, nous públics, noves maneres de veure i entendre l’art.

Equipo Crónica en el IVAM

Diria que el Museu viu la seua època daurada?

Sempre hem d’anar a millor, si no seríem bastant conformistes. El nostre interès, el nostre ímpetu està per anar millorant. La societat està en constant transformació. La societat, dia a dia, té canvis fonamentals que no ens dóna temps a entendre’ls. Tot canvia a gran velocitat en l’era digital. El museu ha d’estar viu, atent a aquestes modificacions per a acompanyar, per a donar resposta a les necessitats que els nous públics estan demandant. Un xic o una xica de 18, 26 anys no té res a veure amb un xic, xica d’aqueixes edats fa 10.

En altres ocasions, ha esmentat que estan construint la identitat pròpia de l’IVAM. Com la definiria?

Hem de cercar una identitat, uns elements que parlen en concret de l’IVAM com un museu específic, que pare atenció a una sèrie d’aspectes que són fonamentals. Per exemple, el còmic, el tema del Mediterrani. Parlar del que som. Som un museu preocupat per la situació social i cultural de la nostra època, per tant, hem de ser un museu abanderat en la representació de les dones. Ja s’ha acabat això que les dones siguen una minoria, un 10%, un 12% de la col·lecció d’un museu, de les exposicions temporals. Això s’ha d’acabar i l’IVAM ha de ser abanderat d’això.

El Director del IVAM junto a Carmen Calvo

De totes les exposicions que han passat durant la seua adreça Quin destacaria a nivell personal i tornaria a recuperar?

Hi ha exposicions xicotetes que són molt importants. Jo estic molt content amb la de Fernad Leger i la de l’Equip Crònica, vinculàvem el local al global. També l’exposició de Paco Roca, la de Joan Miró, que mai havia exposat en l’IVAM. Estic molt content del tipus d’activitats que fem. No solament fem exposicions, sinó tallers, conferències, cursos, programes per a entendre l’art… El Museu, i crec que l’estem aconseguint, ha de ser un museu molt polifacètic que atenga molts elements i que d’armes i instruments perquè la gent aprenga a estimar l’art. Almenys que la gent diga, he anat a l’IVAM i he eixit una mica diferent, tinc ganes de tornar.

Com a amant de l’art, Quina mostra actual del museu recomanaria?

Sempre la Col·lecció de l’IVAM. La col·lecció és magnífica i moltes vegades estimem més o valorem més el que està fora que això de dins. Sempre ens agrada més la casa de davant que la nostra casa. La gent hauria de venir i veure, conèixer la col·lecció de l’IVAM. Ara tenim una col·lecció magnífica de quasi 2000 m2, que es diu “Temps Convulsos”… Això és la col·lecció del Museu. Ací es veurà una part xicoteta, perquè l’IVAM té més de 11.000 peces. És el nostre patrimoni cultural més important. Hauríem d’estimar-ho, difondre-ho, voler-ho, defensar-ho, i això moltes vegades no sabem fer-ho.

També us recomane l’exposició de Jean Dubuffet, una exposició esplèndida per a tots els públics. L’espectador trobarà elements que li interessaran, sorprendre, que els meravellarà.

Exposición “Tiempos convulsos” del IVAM

Hi haurà ampliació de l’IVAM?

Això, sincerament, crec que li ho heu de preguntar al Conseller de Cultura. Jo puc lluitar, plantejar, i li puc explicar al conseller, però és ell qui decideix, com no pot ser d’una altra manera. Tenim una col·lecció magnífica i les obres d’art no han d’estar en els magatzems. Han d’estar perquè la gent les conega, gaudi d’elles, parle d’elles, els agraden o no els agraden. Volem un museu viu i per a això hem d’ensenyar-ho, hem de tenir possibilitat que la gent ho conega, que la gent s’enorgullisca del que tenim, perquè és de tots i de totes.