Israel ha presentat a València la seua oferta turística amb la que espera atraure els visitants de la Comunitat Valenciana. El país mediterrani va viure en 2017 un any de rècord amb l’arribada de més 3,6 milions de visitants. D’aquests, 62.400 van ser espanyols, la qual cosa suposa un augment del 33% respecte a l’any anterior. Esta tendència es manté en el primer semestre de 2018: més de 2 milions de turistes van viatjar a Israel, la qual cosa suposa un 19% més que el mateix període de l’any anterior. Els llocs més visitats pels turistes han sigut: Jerusalem, Tel Aviv, el mar Muerto, Tiberias i la regió de Galilea.

Israel és una destinació única, on es pot gaudir d’una escapada completa que inclou opcions com a desert, mar, muntanya, història, cultura, tradició i gastronomia. A més, ofereix la possibilitat de realitzar escapades tales a dues ciutats tan antagòniques com són Tel Aviv i Jerusalem.

Alguns dels seus espais més destacats són el mar Muerto, l’oferta de turisme actiu en el sud del país (zona del desert del Negev, que es veurà prompte afavorida amb l’obertura d’un nou aeroport internacional) i l’oferta gastronòmica, fruit de la història única del país.

El mar Muerto, un balneari natural

Entre un dels molts noms que rep este mar està el de “balneari terapèutic més baix del món”, ja que es troba a 428 metres per davall del nivell del mar situant-se com l’enclavament més sota del planeta. Els beneficis d’estes aigües són quasi miraculosos, i des dels temps de Cleòpatra o el rei Herodes s’usen com a tal.

La combinació de magnesi, sodi, potassi i brom, unit al llot negre que recorre la costa, aconsegueix una millora de la circulació, de les molèsties de l’artritis, cura al·lèrgies i revitalitza la pell. Així mateix, els raigs de sol en este punt també són beneficiosos, doncs la capa de vapor que emergeix de la superfície del mar per la seua contínua evaporació fa de filtre natural enfront dels raigs UV-B, que no penetren directament en la pell i fan que no existisca risc de cremades.

Turisme actiu en el sud del país

Israel destaca també per algunes de les seues possibilitats de turisme actiu, sobretot aquelles que es desenvolupen en el sud del país. Senderisme al Parc Natural de Ein Gedi, un oasi de brolladors d’aigua, cascades i xicotetes llacunes; un trajecte en jeep pel desert de la Judea; descensos en ràpel en el Neguev o eixides en segway. Tot això sense oblidar la possibilitat de fer surf en les dunes.

Altres possibilitats de posar el cos al límit en el sud d’Israel és participant en proves com l’Israman o el Gran Fons Dead Siga, dos de les competicions més emblemàtiques del país, que en els últims anys ha experimentat un creixent interès en la pràctica del ciclisme.

D’altra banda, en el kibbutz Kalia, un complex hoteler, es poden prendre classes d’equitació, rutes per a ciclistes o natació. En Hod Hamidbar també combinen estes activitats amb esports de risc com a ràpel o salt de pont. Un altre dels esports que es poden fer en la zona és el paracaigudisme amb el qual es pot gaudir d’unes vistes úniques veient el contrast entre el desert de la Judea i les aigües del mar Muerto.

En els pròxims mesos, Israel comptarà amb un nou aeroport internacional en el sud del país (aeroport de Ramón) que facilitarà l’accés a aquest espai natural únic.

Gastronomia única

En l’últims anys, Tel Aviv i Jerusalem, les dos principals ciutats d’Israel, s’estan convertint en un de les destinacions gastronòmiques més importants del món gràcies a l’enorme varietat de receptes fruit de la història del país, una història formada per milers de persones arribades de tot arreu del món i que van fusionar amb la cuina local els plats propis dels seus llocs d’origen.

Les dues grans ciutats d’Israel tenen una identitat gastronòmica pròpia. Tel Aviv destaca per la seua variada oferta vegana, mentres que Jerusalem aposta per una mescla de tradició i història amb el kosher per bandera.

Tel Aviv és una ciutat en constant evolució, estant a l’avantguarda amb les grans ciutats europees. També la seua cuina ha evolucionat fins a ser reconeguda com una de les més innovadores i influents a Europa, apostant per ingredients de qualitat, destacant la creativitat dels grans xefs que conviuen a la “ciutat que mai dorm”. El resultat d’esta combinació: incloure a Tel Aviv en el top 10 de destinació foodie segons Condé Nast i entre les millors destinacions per a vegans segons The Independent.

Destaquen els seus cafès i bars d’estil modernista i els seus grans mercats culinaris com Levinsky i Sarona, on es poden adquirir els millors productes locals i gourmets. A més sobreix l’afluència de restaurants vegans, portant a la ciutat israeliana a una vida saludable i ecològica.

Per part seua, Jerusalem compta amb una oferta gastronòmica més clàssica i arrelada que la seua ciutat veïna, però així i tot ha sabut posicionar-se fins a col·locar-se entre el top 50 de millors destinacions gastronòmiques del món segons la prestigiosa revista estatunidenca “Travel+Leisure”.

Jerusalem és el lloc ideal per a degustar els productes més típics de la cultura jueva com el shamburak kurd, un pastís amb pollastre, creïlles i chimichurri o el Machneyuda, un tartar de vedella acompanyat de prunes. Destaca també el sabich, una pita farcida de llesques d’albergínia fregida, rodanxes d’ous durs, hummus i adobats, tot això saltat amb un toc d’amba, un adobat amb mango.